Bondscoach Ludwig Willems: "Sterke lichting bij meisjes junioren"

  Marith Vanhove en Katrijn De Clercq blinken op het podium in Plouay.

  De Belgische meisjes hebben puik gepresteerd op het EK wielrennen. Met Marith Vanhove en Katrijn De Clercq stonden 2 juniores op het podium. "Hoe breder de basis, hoe groter de kans op toppers", zegt bondscoach Willems.

  In het natte Plouay sprintten Marith Vanhove en Katrijn De Clercq naar zilver en brons. "Twee medailles is echt mooi", zegt bondscoach Ludwig Willems. "Na een afvallingsrace waren er nog maar een 25-tal rensters in het peloton over."

   

  "Ook de 10e plaats van Julie De Wilde is mooi, maar ze is een winnaarstype en had er meer van verwacht. Maar ze raakte ingesloten in de sprint. Dit bevestigt dat België over een erg sterke junioreslichting beschikt."

   

  "Dat merkten we vorig jaar al. Er was het zilver van Julie op het WK, maar we waren toen ook vijfde en zesde op het EK, alleen valt dat iets minder op dan twee medailles. De prestaties op dit EK zeggen dat dat geen gelukstreffers waren."

  "Dit is alleen maar goed voor de toekomst"

  Is de conclusie dan dat de toekomst van het Belgische vrouwenwielrennen er goed uitziet? "We hebben al twee jaar een hele sterke junioreslichting. Dat is alleen maar goed voor de toekomst."

   

  "Het is moeilijk om aan de top te geraken bij de elite, maar de basis is veel breder geworden. En hoe breder die basis, hoe groter de kans dat er toppers uit groeien. En dat is wat we met onze aanpak willen bewerkstelligen."

   

  "We werken daarvoor ook samen met de pisteselectie. Marith en Katrijn maken daar deel van uit. Het blijkt nogmaals: wie piste en de weg combineert, wordt daar sterker van."

  Het is moeilijk om aan de top te geraken bij de elite, maar de basis is veel breder geworden. En hoe breder die basis, hoe groter de kans dat er toppers uit groeien.

  bondscoach Ludwig Willems