De favoriete wingbacks van Aster Nzeyimana: "Ik kies voor cultfiguren"

Wingback is de eerste aflevering van onze podcast Fichebak.

Aster Nzeyimana dook voor de eerste aflevering van Fichebak, onze nieuwe podcast, in de wereld van de wingbacks. Voor ons maakte hij een lijstje met zijn 5 favorieten. "Ze mochten niet van voor mijn tijd zijn, ik moet ze zien spelen hebben." Bekijk hieronder het eigenzinnige lijstje van Aster. 

1. Roberto Carlos

De favoriete wingback uit mijn jeugd is een klassieker: Roberto Carlos. Vooral door zijn excentrieke stijl bij Real Madrid en de Braziliaanse nationale ploeg.

 

Maar ook - en mensen van mijn leeftijd zullen zich dat zeker nog herinneren - omdat hij in de allerzaligste reclamefilmpjes ooit meespeelde: Joga Bonito van Nike.

 

Ik herinner mij een filmpje waarin hij backstage mee balletjes zit te trappen met andere Nike-sterren. Opzoeken die handel. Gewoon een geniale kerel.

2. John Arne Riise

De Noor John Arne Riise is de eerste van twee Fulham-spelers. Hij is natuurlijk vooral bekend van zijn tijd bij Liverpool.

 

Onverzettelijk, enorm loopvermogen en een fantastische linkervoet. Verdedigend was hij niet zo sterk, maar aanvallend des te meer en dat maakte hem zo zalig. 

3. Tshilola "Tiko" Tshinyama

Tshilola Tiko van Lokeren is een keuze van het hart. Afkomstig van Zele ging ik vroeger vaak met mijn vrienden naar het Daknam-stadion en ik heb zijn reputatie daar nogal zien veranderen.

 

Bij zijn eerste matchen werd die echt weggelachen. Oké, hij was technisch lang niet de beste, maar hij is doorheen de jaren bij Lokeren echt uitgegroeid tot een cultfiguur met een never-say-die-mentaliteit. 

4. Joe Bryan

Als fan van Fulham mag Joe Bryan niet ontbreken in mijn lijstje. Hij is de wingback die tegen Brentford de meest wonderbaarlijke goal ooit maakte in de playofffinale van de Championship.

 

Dankzij Bryan speelt Fulham weer in de Premier League. En oprecht één van de meest constante spelers dit jaar. Voor altijd in mijn hart.

5. Rory Delap

Ik geef het toe, het is geen lijstje met wereldspelers, maar Rory Delap ademt
voor mij echt Engelse full back. Bij Stoke godbetert.

 

Hij kon eigenlijk niet goed voetballen, maar hij heeft zijn carrière gebouwd op die machtig verre inworpen. Da's echt Engels voetbal voor mij. Opnieuw:  een cultfiguur.

Luister naar Wingback, de eerste aflevering van Fichebak

Download of beluister Fichebak op je favoriete app