Sporten in deze hitte? Neem deze tips van de sportartsen ter harte

  Van de artsen mag je zeker blijven sporten, maar ze geven wel advies.

  Het is warm en het belooft de komende dagen nog warmer te worden. Geen ideaal weer om buiten te komen en al zeker niet om te sporten. Doe je dat toch? Laat je dan leiden door deze tips van de Vlaamse sport- en keuringsartsen.

  Blijf weg uit de hete uren

  Het KMI kondigt vanaf zaterdag code rood af. Het advies is dan ook om uit de zon te blijven, veel te drinken en veel te rusten. Wil je toch sporten? Dan doe je dat best in alle vroegte of 's avonds laat. 

   

  "Vermijd intensieve inspanningen", zegt sportarts Tom Teulingkx. "Bewegen is in deze temperaturen belangrijker dan intensief sporten. Verlaag daarom je intensiteit."

   

  "Ben je een niet-getrainde sporter? Overweeg dan om je sportieve activiteiten uit te stellen tot de temperaturen daar geschikter voor zijn."

  Drink vooraf, tijdens en na

  Jezelf hydrateren is cruciaal. Zorg sowieso dat je voldoende vocht binnen hebt voor je gaat lopen of fietsen. Hoe check je dat? Door naar je urine te kijken. Lichtgeel is OK, donkergeel wil zeggen dat je meer moet drinken.

   

  Probeer tijdens het sporten ook een halve bidon te drinken om de 20 minuten. Vul je vochtverlies ook nadien voldoende aan. Bij deze temperaturen is het ook aangewezen om je zoutinname in het oog te houden. De meeste isotine sportlessers bevatten naast suikers ook zouten.

  Bescherm je hoofd en je huid

  Smeer je in met zonnecrème en zet een hoofddeksel op. Heb je toch last van hoofdpijn, duizeligheid of moet je braken? Stop dan meteen en probeer zo snel als mogelijk af te koelen.

  Sporten met een mondmasker? Geen goed idee

  Bij deze temperaturen moet je ten slotte ook heel voorzichtig zijn met mondmaskers. Afstand houden en persoonlijke hygiëne zijn daarom belangrijker dan het dragen van een mondmasker tijdens het sporten.

   

  Tom Teulingkx: "Tijdens het sporten kan een mondmasker heel beklemmend zijn, zijn de ozonconcentraties hoger en is de kans op dehydratatie groter. Dat laatste komt door onvoldoende afkoeling van het aangezicht en een mindere verdamping van de ademhaling."

   

  Wil je coronaproof sporten? Kies dan je plaats en je tijdstip zodanig dat je de afstand met anderen meer dan voldoende kan bewaren.

   

  https://www.sportartsen.be/