Belg in Tokio, waar coronacijfers stijgen: "Succesvolle Spelen worden niet evident"

  De Olympische Spelen van Tokio 2020 hadden volgende week moeten beginnen, maar zijn door corona met een jaar uitgesteld. Het aantal besmettingen in de Japanse hoofdstad neemt evenwel hand over hand toe, waardoor er heel wat vraagtekens achter Tokio 2021 staan. Rob Van Nylen, verbindingspersoon van het BOIC in Tokio, schetst voor ons de situatie.

  Coronacijfers stijgen in Tokio: kunnen de Spelen nog in 2021?

  "De stijging van besmettingen is toch significant"

  Gisteren vielen er 286 besmettingen te noteren in Tokio, een dagrecord in de Japanse hoofdstad sinds het begin van de pandemie. Van Nylen bevestigt: "De stijging is al 1,5 week bezig. En vandaag waren het er 293. Zulke hoge cijfers zijn geleden van begin april. In dat opzicht is dit onrustwekkend."

   

  "Je moet wel alles in een kader plaatsen. Wij wonen in een miljoenenstad, waar mensen kort op elkaar wonen", zegt de Belgische ondernemer in Tokio. "We hebben in totaal 9.000 besmettingen. Heel Japan telt een kleine 20.000 besmettingen. Al bij al valt het toch nog wel best mee, maar de stijging is significant."

   

   "Ook omdat Japanners veel hygiënischer zijn dan wij. Zij zijn gewoon aan de mondmaskers en hebben niet de lichamelijke cultuur die wij kennen van handen, kussen en knuffels geven. Deze forse stijging bewijst dat het virus nog helemaal niet weg is."

  "Succesvolle Spelen worden niet evident"

  Met succesvolle Olympische Spelen wil de gouverneur van Tokio de wereld tonen dat haar stad en Japan de pandemie kan bedwingen. Maar de cijfers van de laatste dagen - in Japan, in België, laat staan het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent - geven een weinig hoopvol beeld. 

   

  Van Nylen houdt een slag om de arm: "Dat is een heel moeilijke vraagstelling, want we moeten een jaar vooruit in de toekomst kijken. Op dat moment kan de situatie veel slechter zijn dan nu, maar het kan ook een heel pak beter zijn. De gouverneur is 1,5 week geleden herkozen en ze is altijd zeer pro de Spelen geweest. Maar op dit moment is de Spelen succesvol organiseren niet evident."

   

  In een grote enquête onlangs bleek dat 77 procent van de Japanners denkt dat de Spelen niet zullen kunnen doorgaan in 2021. In de bevolking groeit ook meer weerstand, zij vinden dat het land en de stad andere prioriteiten hebben.

   

  Op dit moment wordt er zeer weinig over de Olympische Spelen gesproken, geeft onze landgenoot aan. "Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat het coronaverhaal allesomvattend is. Maar Japan heeft ook nog altijd problemen met de naweeën van de ramp in Fukushima in 2011. Onlangs was er ook zeer zware regenval in het zuiden."

   

  "Je ziet dan mensen die zeggen dat als er geld is voor de Spelen, moet dat dan niet eerst naar de heropbouw van het land gaan. Dat is uiteraard een zeer moeilijk gegeven."

  Er zijn mensen die zeggen dat het geld voor de Spelen naar de heropbouw van het land moet gaan.

  Rob Van Nylen

  "Breekpunt: tickets worden terugbetaald"

  Nadat het WK rugby in Japan begin november 2019 ten einde was gekomen, waren de Spelen de talk of the town. "Dat duurde tot begin maart, maar sindsdien is dat helemaal niet meer het geval."

   

  "De prioriteit bij de mensen ligt duidelijk niet op de Spelen op dit moment, maar ze blijven zeer belangrijk. Er zijn nog heel wat mensen en heel wat organisaties mee bezig." Van Nylen zag enkele weken geleden wel een groot breekpunt: "Toen de terugbetaling van tickets goedgekeurd werd. Dat bewijst dat er heel wat mensen ongerust beginnen te worden over volgend jaar."

  "Ik denk dat de Spelen zullen doorgaan, de vraag is hoe?"

  Van Nylen is op dit moment de mening toegedaan dat de Spelen zullen doorgaan in 2021. "De vraag is hoe ze gaan doorgaan."

   

  "En dan moet je een paar opsplitsingen maken. Enerzijds heb je de situatie van België. Formeel kan ik zeggen dat voor het basiskamp van de Belgen in Mito alles volledig in orde is voor 2021. Ook de vluchten zijn in orde."

   

  "Als je puur naar de Spelen gaat kijken, zal er een gigantische en logische aanpassing zijn qua afstandsmaatregelen en hygiëne."

   

  "Daarna heb je ook nog volgende vragen: zal het kleinschaliger zijn, zal het met of zonder publiek zijn, wat met het olympische dorp? Gisteren was er een aankondiging van het BOIC (Belgisch Olympische en Interfederaal Comité) waarin sprake zou zijn van Spelen zonder olympisch dorp. Dat zou de ruimte voor besmettingen flink verkleinen. Atleten zouden toekomen, doen hun sport en vliegen terug."

   

  Een heel deel van de appartementen van het olympisch dorp was trouwens al verkocht. "Daar is nu een reusachtige heronderhandeling bezig met de eigenaars om dat een jaar uit te stellen. In oktober wordt een finaal verdict verwacht over het olympisch dorp."

  Wat het Belgische basiskamp betreft, is alles volledig in orde voor 2021"

  Rob Van Nylen

  "Wat met sporters, medewerkers en supporters uit rode zones?"

  En dan is er nog een megaprobleem: Japan kan volgend jaar eventueel coronavrij verklaard worden. "Maar wat met atleten, medewerkers en supporters die uit rode zones komen? Dat is uiterst moeilijk en heeft een grote impact op het totale inkomsten- en kostenplaatje van de Spelen."

   

  "Het effect op de lange termijn zal enorm zijn. Ik denk wel dat als er geen Spelen zijn in 2021 er ook daarna geen Spelen in Tokio zullen zijn."

   

  "Er liggen heel wat scenario's op tafel, ook dat het niet doorgaat. Maar ik denk dat het eerder een kleinschaliger scenario zal worden, en dat kan zowel qua aantal landen als qua aantal evenementen zijn. Als bijvoorbeeld een atletiekland als de VS niet zou deelnemen, dan wordt het atletiekgegeven toch helemaal anders." 

   

  "Sommige atleten zullen niet willen of mogen afreizen naar Japan. Ik denk dat Japan geen inreisverboden zal invoeren voor atleten en een beperkt aantal begeleiders, maar misschien wel voor supporters."

   

  Het blijft dus koffiedik kijken. "Velen hadden gehoopt deze zomer al iets meer te weten, maar met de stijging van de cijfers denk ik dat dat meer naar het einde van de herfst of begin volgend jaar zal zijn."

  Interview met Rob Van Nylen: