Auditeur BMA : volgend seizoen 1A met 18 ploegen is beste oplossing

  Binnen de Pro League is er onvrede over de manier van handelen van François en Croonen.

  De auditeur van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft vanmiddag zijn advies geformuleerd over de vraag van de Pro League om alsnog de 30ste speeldag af te werken. Het oordeel: een competitie met 18 clubs zou beter zijn. Ondertussen is er onvrede over de houding van Pierre François en Peter Croonen.

  Te veel problemen met speeldag 30

  CEO van de Pro League Pierre François had de vraag over het spelen van speeldag 30 gesteld aan het einde van de zitting van het BMA over de klacht van de hoofdaandeelhouder van Waasland- Beveren.

   

  De mogelijkheid om enkel de wedstrijden in de strijd om het behoud te spelen, veegt de auditeur van tafel. Dat zouden dan de duels tussen Waasland-Beveren en AA Gent en tussen KV Oostende en Cercle Brugge zijn. AA Gent zou bijvoorbeeld geen enkel sportief belang meer hebben bij die wedstrijd en dat kan een fair verloop ervan in de weg staan.

   

  Dan ziet de auditeur aanvankelijk meer heil in het volledig afwerken van de laatste speeldag, omdat de strijd om het behoud en die om de Europese tickets zou gestreden worden over een volledige reguliere competitie.

   

  Maar de auditeur ziet ook hier te veel problemen. Om competitievervalsing te voorkomen, mogen enkel spelers die dit seizoen onder contract stonden, ingezet worden. Probleem is dat veel clubs eind juli niet meer over al die spelers zullen kunnen beschikken.

   

  Voor sommige clubs – hij citeert KV Oostende – is dat een groot probleem. Bovendien zijn clubs waarvan de spelerskern van dit seizoen weinig zal verschillen met die van volgend seizoen in het voordeel, ook omdat zij nu de volledige voorbereiding met die spelers kunnen afwerken.

   

  En de auditeur stelt zich ook de vraag of de voetballers voldoende voorbereid kunnen worden, zonder gevaar voor hun gezondheid en blessures.

   

  Tenslotte wijst de auditeur erop dat het afwerken van die 30ste speeldag eind juli enkele clubs zoals Oud-Heverlee-Leuven en Beerschot nog langer in onzekerheid zal houden over de afdeling waarin ze volgend jaar voetballen. Dat bemoeilijkt contacten met spelers en eventuele sponsors. Dat geeft hen een groot concurrentieel nadeel tegenover de andere clubs uit 1A.

  Advies: competitie met 18 clubs

  De auditeur besluit dat van de voorgestelde opties de 30ste speeldag afwerken de betere is, maar dat die beslissing wel allerlei problemen met zich meebrengt, die beter voorkomen kunnen worden.

   

  Die moeilijkheden vallen weg wanneer het BMA de Pro League als voorlopige maatregel een competitie met 18 clubs volgend seizoen zou opleggen. 

  Onvrede over demarche François en Croonen

  Intussen is er binnen de schoot van de Pro League en ook binnen de Raad van Bestuur grote commotie ontstaan over de demarche van Pierre François en voorzitter Peter Croonen tijdens de zitting van het BMA.

   

  Het voorstel om de 30ste speeldag af te werken, is immers nooit besproken op een Raad van Bestuur of een Algemene vergadering en dus hebben Croonen en François zonder mandaat gehandeld.

   

  Dat is bij nogal wat clubleiders zeer slecht gevallen. Overigens is er bij de profclubs bijzonder weinig enthousiasme om nog te voetballen. De noodzakelijke meerderheid daarvoor vinden, lijkt op dit moment onmogelijk.