Brepoels: "Bepaalde spelers zeiden over Mignolet: "Met hem worden we nooit kampioen""

  Guido Brepoels werd in 2009 kampioen met STVV in 2e klasse.

  Guido Brepoels is opnieuw trainer, van de vrouwenploeg van KRC Genk. "Vrouwenvoetbal is nog allemaal heel puur als je het vergelijkt met mannenvoetbal", zegt hij. Brepoels sprak met Sporza ook over buitenlandse trainers in de Jupiler Pro League en hij had een anekdote over Simon Mignolet.

  "Er moest een structuur komen bij de Genk Ladies, en die komt er"

  Guido Brepoels werd vorig jaar met Diest kampioen in eerste provinciale, nu kiest hij voor de vrouwenploeg van KRC Genk. In het seizoen 2018-2019 coachte hij die ploeg ook al.

   

  "Toen ik hoorde dat ze bij Genk geïnteresseerd waren in het vrouwenvoetbal, heb ik gezegd dat ik het wilde doen op voorwaarde dat er een structuur komt. Dus: genoeg trainers, goeie medische staf, videomensen, voedingsdeskundigen, etc. Zoals het hoort, en dat gaat nu gebeuren." 

   

  Wat heeft hij met vrouwenvoetbal? "Dat is nog allemaal puur. Als je tegen de speelsters zegt dat de training om 7 uur begint, zijn ze er om half 7. Ze doen wat je vraagt en je hebt er geen discussies mee. Dat is ongelooflijk. Ze verdienen niets en trainen maar 4 keer per week in combinatie met - vaak hoge - studies."

  Met de speelsters heb je geen discussies. Ze doen wat je vraagt, dat is ongelooflijk.

  Guido Brepoels

  "Er moet een wet komen: 10 clubs in de JPL moeten een Belgische trainer hebben"

  Brepoels gaat dus aan de slag in het vrouwenvoetbal. In het mannenvoetbal is het is een moeilijke tijd voor de Belgische trainers, dat merkt ook Guido Brepoels. Clubs kiezen steeds vaker voor een buitenlandse coach.

   

  "Dat is jammer. Zeker voor iemand als Peter Maes, die het goed deed bij Lommel. Of Vincent Euvrard bij OH Leuven."

   

  "Die buitenlandse trainers, dat is allemaal leuk. Maar ze moeten daar eigenlijk een wet op zetten. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat 10 van de 16 clubs in eerste klasse gecoacht moeten worden door een Belg."

  "Bepaalde spelers zeiden over Mignolet: "Met hem worden we nooit kampioen""

  In 2009 boekte Guido Brepoels wellicht zijn grootste succes als coach met STVV. Hij maakte de club kampioen in tweede klasse. Een jonge Simon Mignolet was er toen ook al bij.

   

  "Supporters waren niet tevreden over hem", rakelt Brepoels op. "Bepaalde spelers, en ik ga geen namen noemen, zeiden toen ook: "Met hem gaan we geen kampioen spelen.""

   

  "Ik heb Simon toen apart genomen, omdat ik wel in hem geloofde. Hij is toen alleen maar beter en beter geworden. Als ik dat toen niet gedaan had, was het misschien gedaan voor hem. Op dat soort momenten ben ik wel trots."