"Belgische trainers in opleiding vragen zich af of ze nog kansen zullen krijgen"

Kris Van Der Haegen is directeur van de trainersopleiding bij de Belgische voetbalbond.

Je kan er niet naast kijken: in de meerderheid van de Belgische profclubs in 1A staat een buitenlandse coach aan het roer. Zuur voor de Belgische trainers die tijd en energie stopten in hun opleiding. "Ze moeten niet panikeren en klaar zijn om die ene kans te grijpen" , zegt Kris Van Der Haegen, directeur van de trainersopleiding van de KBVB.

Het Journaalstuk over buitenlandse trainers in ons voetbal:

"Onze cursisten zijn zeker met dit thema bezig"

Bij 6 van de 16 clubs uit de eerste klasse in ons voetbal staat er een Belgische coach langs de zijlijn. Voor het overige zwaaien buitenlandse coaches de plak.

 

"De Belgische competitie wordt overspoeld met buitenlandse trainers", erkent Kris Van Der Haegen. "Deze maand studeren bij ons 20 nieuwe trainers af en die zijn met dat thema bezig. "Heeft het nog wel zin dat wij al die tijd, moeite en energie in onze opleiding steken, want gaan we nog kansen krijgen?", vragen ze zich af."

 

"We hebben hen gezegd dat ze niet moeten panikeren. Ze moeten goed nadenken over wanneer ze klaar zijn om die ene kans te grijpen. Die eerste kans is cruciaal."

 

"Meteen starten als hoofdcoach is ook een groot risico. Het niet makkelijk om geduldig te zijn, maar het is de enige weg naar succes. Uit het niets een topcoach worden, dat werkt niet. Kijk naar Philippe Clement: begonnen als beloftencoach, dan assistent van Michel Preud'homme en nu hoofdcoach bij Club Brugge."

Geduldig blijven is het belangrijkste.

Kris Van Der Haegen - Hoofd trainersopleiding KBVB

(lees voort onder de tabel)

Club Coach
Club Brugge Philippe Clement
KAA Gent Jess Thorup (Den)
Charleroi Karim Belhocine (Fra)
Antwerp Ivan Leko (Kro)
Standard Philippe Montanier (Fra)
KV Mechelen Wouter Vrancken
KRC Genk Hannes Wolf (Dui)
Anderlecht Frank Vercauteren
Zulte Waregem Francky Dury
Excel Moeskroen nog op zoek naar een nieuwe coach
KV Kortrijk Yves Vanderhaeghe
STVV Kevin Muscat (GBr)
KAS Eupen Beñat San José (Spa)
Cercle Brugge nog op zoek naar een nieuwe coach
KV Oostende Alexander Blessin (Dui)
Waasland-Beveren Nicky Hayen

"Het Belgische voetbal moet in de spiegel kijken"

Hoe komt het volgens Van Der Haegen dat er zoveel buitenlandse coaches aan de slag zijn op de Belgische voetbalvelden?

 

"Het is een gevolg van de globalisering. Het aantal buitenlandse eigenaars groeit en dus is het logisch dat er naast meer buitenlandse spelers ook meer buitenlandse trainers komen."

 

"Maar ik denk wel dat we voldoende goeie Belgische trainers hebben die een kans mogen krijgen. Het communicatieve aspect is ook een groot voordeel: als Belgen spreken we wel wat talen." 

We hebben voldoende goeie Belgische trainers.

Kris Van Der Haegen - Hoofd trainersopleiding KBVB

"De clubs moeten nadenken over hun identiteit en dan een matchende trainer zoeken. Dat gebeurt nu te weinig. Kijk bijvoorbeeld naar KV Oostende. Daar komt nu een buitenlandse coach over van Leipzig. Ik denk niet dat de identiteit van de spelers van Oostende het vol gas-voetbal van Leipzig is."


"Het Belgische voetbal moet in de spiegel kijken en moet durven uitkomen voor wat het staat. Idem dito met onze voetballers. We hebben een fantastische generatie en moeten durven tonen dat wij België zijn."

Het volledige interview met Kris Van Der Haegen: