Meesseman: "40% inleveren? Bij de mannen is het maar 25%, dat begrijp ik niet"

  Emma Meesseman: "Bij Jekaterinenburg verdien ik veel meer dan bij Washington."

  Emma Meesseman zit thuis in Ieper klaar om te vertrekken naar de Verenigde Staten voor een nieuw seizoen in de WNBA. Voorlopig is het wachten op groen licht van de organisatie zelf. 24 juli wordt vooropgesteld als begindatum. "Als ik mag vertrekken heb ik een week nodig om alles in orde te krijgen", vertelt Meesseman aan Sporza.

  "Ik zou graag gaan, maar indien niet, is het ook geen ramp"

  Al weken wordt er gespeculeerd over het WNBA-seizoen, maar zekerheid heeft Meesseman dus nog altijd niet. De Verenigde Staten zijn bijzonder zwaar getroffen door corona, maar Meesseman is niet bang.  "Alles zal er super beveiligd zijn. Ik denk niet dat we ons zorgen moeten maken."

   

  Alle ploegen worden afgezonderd op 1 plaats (Florida of Las Vegas) om daar wellicht 22 van de normaal voorziene 36 matchen te spelen. Wat er daarna met de play-offs gaat gebeuren is niet duidelijk. "We zitten dan wel een paar maanden op mekaars lip, maar bij de Mystics komen we goed overeen en dat zal wel loslopen."

   

  "We hebben weer een sterke ploeg bij de Mystics. Die ploeg is maar op 1 plaats gewijzigd en ik denk dat we klaar zijn om weer als een van de favorieten aan het seizoen te beginnen."


  "Als ik mag vertrekken, heb ik een week nodig om alles in orde te krijgen." Maar als ze toch niet zou kunnen gaan, vindt Meesseman dat eigenlijk geen ramp. "Dan blijf ik maar wat langer bij familie en vrienden in Ieper, want daar heb ik de laatste tijd toch wel enorm van genoten."

  We zullen een paar maanden op mekaars lip zitten, maar de Mystics komen goed overeen.

  Emma Meesseman

  "Ik verdien in Rusland veel meer dan in Amerika"

  Ook over de lonen in de WNBA is nog discussie. "Door een vermindering van het aantal geplande matchen, willen ze nu dat we 40% loon inleveren", legt Emma Meesseman uit.

   

  "Ik begrijp waarom, maar 40% vind ik wel heel veel. Een rookie zou daar al niet mee rondkomen. En als ik zie dat de mannen maar 25% moeten inleveren, dan begrijp ik er niets meer van."

   

  "De WNBA is ongetwijfeld de sterkste competitie ter wereld. Dat is ook de reden waarom de beste speelsters daar willen zijn, maar de lonen weerspiegelen dat niet. Bij Jekaterinenburg verdien ik veel meer dan bij Washington. Dat verbaast veel mensen, maar het is echt wel zo."

   

  "Op sociale media wordt nog steeds neergekeken op het vrouwenbasketbal, maar echte basketliefhebbers weten wel beter. Stilaan wordt het populairder en NBA-toppers komen ook regelmatig naar ons kijken. Zo kwam Lebron James himself al kijken naar een van onze finalematchen en stuurde hij achteraf ook een leuke tweet. Dat helpt natuurlijk", lacht Meesseman.

  "Ook ik verbaas me nog dagelijks over racisme"

  Racisme is een "hot topic" momenteel en ook Emma Meesseman wordt er in Washington regelmatig mee geconfronteerd. "De meeste van mijn teammaats zijn zwart en worden in supermarkten nog steeds scheef bekeken", vertelt ze.

   

  "Ze mogen dan wel WNBA-kampioen zijn, als ze een gang instappen en ze komen een blanke vrouw tegen is het eerste wat die doet haar handtas verstoppen. Kan je je dat inbeelden? En een paar andere van mijn teammaats hebben al een familielid doodgeschoten zien worden door blanke agenten. "

  Emma Meesseman in actie in de Amerikaanse competitie WNBA.