Ga naar de inhoud

Sporza @School #30: Waarom tennissers de juiste onderbroek moeten dragen op Wimbledon

Op Wimbledon is elke tennisspeler van kop tot teen in het wit gekleed.

Op het grandslamtoernooi van Wimbledon in Engeland moet je in een spierwitte outfit tennissen. Zelfs je onderbroek moet best wit kleuren. Waarom? We vertellen je het in Sporza @School.

Wit tegen de zweetplekken

Tennisspelers dragen soms de gekste shirts en de gekste broekjes, maar op het heilige gras van Wimbledon is de dresscode erg strikt. Op het oudste tennistoernooi ter wereld moet je spierwitte kleren dragen.

 

Al van in het begin, in 1877, zijn witte kleren verplicht op Wimbledon. Op een kleurige outfit zie je zweetplekken en dat vindt de Engelse elite ongepast. Wit vinden ze chiquer, het geeft meer aanzien en het dwingt respect af.

Steve Darcis stunt in het wit tegen Rafael Nadal.

Oranje zolen? Neen

Andere toptoernooien hebben de regel al lang geschrapt, de US Open in 1972, maar Wimbledon blijft vasthouden aan de traditie. Tot enkele jaren geleden zag je nog een kleurrijk fantasietje, de laatste jaren is de modepolitie weer strenger geworden.

 

Van kop tot teen, alles moet wit zijn op het heilige gras: je shirt, je broek, je kousen, je schoenen, je zweetband, je bandana... Anders word je op de vingers getikt.


Vraag het maar aan Roger Federer. Hij krijgt een opmerking omdat de zolen van zijn witte schoenen oranje kleuren.

Roger Federer draagt oranje zolen, zelfs dat mag niet.

Een roze beha? Ook neen

Venus Williams heeft zich een keer moeten omkleden. In een match tegen Elise Mertens zie je de bandjes van haar roze beha.

Oei, Venus Williams draagt een roze en geen witte beha.

Zwarte onderbroek? Omkleden

De Chinese speler Wu en de Hongaar Piros moeten in 2017 zelfs hun onderbroek wisselen. De junioren dragen zwart ondergoed en moeten stoppen met spelen. Nadat ze een witte onderbroek hebben aangetrokken, mogen ze weer tennissen.

 

Ook de Oostenrijkse speler Rodionov maakt het mee:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En dat geldt ook voor Andre Agassi

Regels zijn regels, zelfs Andre Agassi houdt zich eraan. De Amerikaanse rebel die van jeans en fluokleuren houdt, wil eerst niet tennissen op Wimbledon. Maar ook hij zwicht voor de witte huisstijl. Anders had hij het toernooi nooit gewonnen (in 1992).

Andre Agassi op Wimbledon...

...Andre Agassi op een ander toernooi.

Een schandalige onderbroek

Wit is niet de enige vereiste op Wimbledon, je kleren mogen ook niet ondeugend zijn. Bij de Amerikaanse speelster Gussie Moran is in 1949 een kanten onderbroek te zien onder haar witte rok. "Betoverend", vinden de reporters, "een schande" volgens de Wimbledon-organisatie.

De onderbroek van Gussie Moran vinden ze te pikant op Wimbledon.

Gussie Moran en haar kanten ondergoed.

De witte catsuit

Ook een trainingsbroek is verboden tijdens een wedstrijd, zelfs als het koud en regenachtig is in Londen, wat wel eens voorvalt in de Engelse hoofdstad.

 

De Amerikaanse speelster Anne White vindt een oplossing. Zij stapt in 1985 het gras op in een catsuit. Een spierwitte natuurlijk.

Anne White verschijnt in een strak, maar wit pak.

White mag de wedstrijd uitspelen, maar de volgende match moet ze iets anders aantrekken. Want regels zijn regels op Wimbledon.

Belangrijke dresscoderegels op Wimbledon:

  • broeken en rokken moeten volledig wit zijn* 
  • ook ondergoed dat zichtbaar kan zijn, moet in het wit* 
  • spelers moeten de gangbare fatsoensnormen respecteren

 

* een randje van hoogstens 1 cm mag anders kleuren