Verheyen grapt: "Kunnen we stoppen met mij met Maradona te vergelijken?"

  Gert Verheyen of Diego Maradona, wie speelde de meeste CL-matchen?

  Voor de 3e aflevering van Sporza Retro over het Europese voetbal koos Filip Joos de match tussen Napoli en Stuttgart, terwijl Gert Verheyen graag nog eens Barcelona-Anderlecht wou zien. Het werd opnieuw een nostalgische trip.

  Napoli-Stuttgart 2-1 (heenmatch finale UEFA-cup 1989)

  Filip Joos wou absoluut een match van Napoli en dus van Maradona in Sporza Retro smokkelen. "Ik dacht dat Napoli toen een geweldige ploeg had, maar nu denk ik daar anders over. Maradona moest alles alleen doen. De rest was een zooitje spelers, die met passie maar met de kop in de grond over het veld liepen."

   

  "Wat mij aanspreekt in Maradona is het genie. Niemand is ooit met meer natuurlijk talent geboren. Zijn verhaal is een jongensboek. Hij ging als wereldvoetballer naar Napoli, dat het jaar ervoor net niet gedegradeerd was. Stel je dat nu eens voor!"

   

  Maradona betaalde voor die keuze ook wel een prijs. "Hij speelde maar 6 matchen in de Champions League en scoorde daarin 1 keer, tegen Istvan Brockhauser zowaar. Terwijl jij 34 CL-matchen hebt gespeeld en 6 keer gescoord, Gert." "Kunnen we alstublieft stoppen met mij met Maradona te vergelijken", lacht Verheyen.

   

  "Maar Maradona heeft Napoli wel ontvoogd. Daarom zie je nu nog altijd schrijnen in de stad met een krulhaar - wellicht van een lokale poedel - met de tekst: echt haar van Diego. De mensen die passeren slaan dan een kruisteken."

  Herbeleef Napoli-Stuttgart

  Barcelona-Anderlecht 2-1 n.v. (terugmatch 2e ronde Europacup II 1989)

  Gert Verheyen koos voor een match uit de legendarische EC II-campagne van Anderlecht in 1989-1990, die uiteindelijk in de finale zou eindigen tegen Sampdoria. In de 2e ronde werd het Barcelona van Cruijff thuis met 2-0 verslagen, Anderlecht overleefde daarna Camp Nou dankzij een goal van Marc Van der Linden in de verlengingen.

   

  "Ik zat in die campagne af en toe op de bank", herinnert Gert Verheyen zich. "Ook in de finale. Toen dacht ik dat dat normaal was, nu besef ik dat dat écht wel iets was."

   

  Barcelona vs. Anderlecht, dat was ook Cruijff vs. De Mos. "Ik heb De Mos 3 jaar gehad bij Anderlecht, dat was voor een jonge gast niet zo simpel. Hij naaide ons op om tegen de gevestigde waarden in te gaan op de training. Dat lukte regelmatig."

   

  Toch was de sfeer in de kleedkamer toen aangenaam, vond Verheyen. Ook met ex-Real-speler Milan Jankovic kwam hij overeen. "Onder Goethals mocht die weinig spelen en dus moest hij met ons met de reserven meedoen, op een bijveldje aan de Heizel. Hij droeg een gouden Rolex van 500.000 frank en hing die gewoon aan de kapstok. Dat was een coole gast."

   

  Uiteindelijk haalde De Mos het dus van Cruijff, al zou het voetbal van die laatste enkele jaren later wel voor een revolutie zorgen in Europa. Daar waren tegen Anderlecht al de eerste tekenen van te zien. "Je ziet dingen die we nu zien bij Guardiola (die toen voor Barcelona speelde), zoals de inverted fullback. Het enige verschil is dat er geen hoop analisten toen naar de matchen keken."

  Verheyen: "Keek alleen maar naar naam op scorebord"

  Marc Van der Linden werd in 1989 een van de weinige Belgen die wist te scoren in Camp Nou, Gert Verheyen zou hem dat jaren later nadoen voor Club Brugge in de Champions League. "Ik weet nog dat ik toen héél blij was."

   

  "Ik scoorde rond de 20e minuut en omdat we die match de bal toch niet raakten, heb ik de rest van de wedstrijd alleen maar naar mijn naam op het scorebord gekeken." 

  Herbeleef Barcelona-Anderlecht