Overzicht licenties: wie mag volgend seizoen waar aantreden?

  Moeskroen

  Moeskroen blijft gewoon in 1A, al overwegen sommige clubs nog gerechtelijke procedures.

  De Licentiecommissie en het BAS hebben hun oordeel over alle profclubs en kandidaat-profclubs geveld. Wie heeft uiteindelijk voor welke klasse een licentie gekregen?

  17 clubs kregen meteen hun licentie

  Van de 24 profclubs kregen slechts 17 clubs meteen groen licht van de Licentiecommissie. Zij mogen aantreden in 1A of 1B. De samenstelling van beide reeksen wordt komende vrijdag besproken op de Algemene Vergadering van de Pro League.

   

  • Anderlecht
  • Antwerp
  • Beerschot
  • Cercle Brugge
  • Charleroi
  • Club Brugge
  • Eupen
  • AA Gent
  • RC Genk
  • KV Kortrijk
  • KV Mechelen
  • OH Leuven
  • STVV
  • Union
  • Waasland-Beveren
  • Westerlo
  • Zulte Waregem
  Club Brugge

  Club Brugge sluit de competitie af als leider, maar wordt het ook tot kampioen uitgeroepen?

  4 clubs kregen hun licentie via het BAS

  Van de 7 clubs die voor het BAS moesten verschijnen, werden er 4 alsnog doorgelaten.
   
  • Lommel: wist zich te redden dankzij de overname door de groep rond Manchester City

   

  • Moeskroen: het BAS vond geen (geldig) bewijsmateriaal om aan te tonen dat de club in handen is van makelaars

   

  • KV Oostende: wist zich te redden door de overname van de Amerikaanse investeerders Pacific Media Group

   

  • Standard: haalde extra kapitaal op, onder meer bij ex-speler Axel Witsel
  Oostende en Moeskroen

  Oostende en Moeskroen haalden hun slag thuis bij het BAS.

  2 clubs kregen geen licentie voor 1A/1B

  2 clubs doorstonden ook de controle bij het BAS niet en worden teruggezet naar het amateurvoetbal.

   

  • Roeselare: de club kampte al een heel seizoen met financiële problemen, een ultieme financiële injectie kon het BAS niet overtuigen. Mogelijk gaat Roeselare alsnog failliet.

   

  • Virton: de Luxemburgse club wordt na 1 seizoen al teruggezet naar 2e amateur. Volgens de Licentiecommissie én het BAS is Virton niet levensvatbaar als profclub, maar mag ook 1e amateur niet. Virton trekt wel nog naar de burgerrechtbank.
  Roeselare

  Roeselare wordt teruggezet naar de amateurklasse, maar gaat het ook nog failliet?

  1 club ging failliet

  • Lokeren: Lokeren zakte vorig seizoen van 1A naar 1B en werd toen overgenomen door Louis de Vries. De Vries kwam al snel in financiële problemen en alle pogingen om een overnemer te vinden, draaiden op niets uit. Lokeren heeft het faillissement aangevraagd en zal voortleven als fusieclub met Temse. Er wordt gestart in 2e amateur.
  Lokeren

  Voor Lokeren is het over en uit, het wordt een fusieclub samen met Temse.

  4 amateurclubs vroegen en kregen een proflicentie

  De vrijgekomen plaatsjes in 1B (Lokeren, Virton en Roeselare) zullen ingenomen worden door clubs uit de amateurliga die met succes een proflicentie aanvroegen. De stand in 1e amateur bepaalt wie mag stijgen en wie nog in de wachtkamer zit.

   

  • Deinze: het ambitieuze Deinze werd uitgeroepen tot kampioen in 1e amateur en slaagde ook - gesteund door de financiële slagkracht van voorzitter Denijs Van de Weghe - met vlag en wimpel voor de controle van de Licentiecommissie.

   

  • Seraing: Seraing werd door de Licentiecommissie in eerste instantie teruggezet naar de 2e amateurklasse vanwege achterstallige betaling van spelerslonen, maar voor het BAS haalde het wel zijn slag thuis en kreeg het goedkeuring om in 1B te starten.

   

  • RWDM: ook RWDM kreeg net als Deinze meteen een vrijgeleide naar 1B van de Licentiecommissie, maar het moest hopen op heel wat afvallers bij de profclubs om daar te geraken. Nu er met Lokeren, Virton en Roeselare maar liefst 3 clubs wegvallen, lijkt ook RWDM een zekerheid voor 1B.
   
  • Lierse Kempenzonen: amper 2 jaar na het faillissement zou Lierse in de gedaante van fusieclub Lierse Kempenzonen opnieuw zijn opwachting kunnen maken in het profvoetbal. Lierse Kempenzonen moest wel via het BAS passeren voor de licentie én het moet hopen dat het aantal profclubs wordt opgetrokken. Als 1A volgend seizoen 18 clubs telt (door de promotie van OHL én Beerschot) dan moet 1B mogelijk aangevuld worden, bijvoorbeeld met Lierse Kempenzonen.

   

  Deinze

  Het ambitieuze Deinze slaagde met vlag en wimpel voor de Licentiecommissie.

  2 amateurclubs vroegen een proflicentie aan, maar kregen die niet

  • Patro Eisden Maasmechelen: Patro Eisden mikte aanvankelijk hoog, met een licentie voor 1B, maar kreeg bij de Licentiecommissie het deksel op de neus en werd teruggezet naar de 2e amateurklasse. Via het BAS slaagde de club er toch in uiteindelijk weer in 1e amateur uit te komen.

   

  • La Louvière Centre: ook La Louvière Centre had ambitie om op te klimmen naar 1B, maar het zal nu mogelijk om sportieve redenenen (het eindigde op 2 na laatste) moeten afzakken naar 2e amateur. Al is ook de knoop van de indeling van de amateurklassen nog lang niet ontward.
  Patro Eisden

  Patro Eisden, de club van trainer Stijn Stijnen, mag gewoon weer in 1e amateur aantreden.