Jago Geerts kan weer op de crossmotor trainen: "Ritme opdoen"

  Talent Jago Geerts staat momenteel 2e in het WK MX2, waarvan in 2020 nog maar 2 GP's zijn gereden.

  Motorcrosstalent Jago Geert vierde enkele weken geleden zijn 20e verjaardag naast de motor. Net als alle andere sporters riep de coronacrisis hem een halt toe. Maar de nummer 2 van het WK MX2 mag sinds woensdag weer trainen, omdat de omlopen opengingen. Sporza was erbij in Lille. En zag dat de trainingen coronaproof verliepen.

  In het WK motorcross zijn in 2020 nog maar 2 van de 20 geplande races gereden, daarna viel alles stil. Geerts, die won in Groot-Brittannië en derde werd in Nederland, was dan ook blij dat hij na 2 maanden opnieuw op zijn motor kon stappen.

   

  Alle motorcrossers zitten natuurlijk in hetzelfde competitieschuitje, maar zijn Deense WK-rivaal Thomas Olsen traint al veel langer op de motor. "In Denemarken zijn de omlopen al enkele weken open", bevestigt Geerts. "Maar ik weet niet of dat een voordeel is voor hem, want de wedstrijden gaan de eerste 2 maanden zeker nog niet beginnen. Ik denk dat ik die achterstand wel kan inhalen."

   

  "Maar ik mag nu ook nog niet te veel doen. Het is nog niet de bedoeling dat ik nu al in vorm ben. Ik train gewoon rustig voort en nu de circuits weer opengaan, kan ik ook weer wat met de motor trainen om weer motorritme op te doen en het -gevoel te onderhouden."

   

  Het was wel balen dat het seizoen zo plots afbrak. "De eerste 2 GP's gingen heel goed en ik ben nog in strijd om de titel. Ik wil zo snel mogelijk weer voortdoen met het seizoen, maar het is afwachten hoe de situatie vordert. Het maakt voor mij niet zo veel uit of we in de zomer of in de herfst weer beginnen."

   

  De jongeling blijft erg rustig bij de onderbreking: "Ik ben al blij dat ik weer kan trainen, we zien wel hoe het voortgaat."

  Grootste probleem: "20 rijders toegelaten, 600 inschrijvingen"

  MC Lille beet de spits af van de circuits die opnieuw openen en dat coronaproof. De afstandsregels op de parking en op het circuit werden goed gerespecteerd. Dat stelde ook de regelmatige politiecontrole vast.

   

  Samen met de Vlaamse federatie werkten de circuits een coronaprotocol uit. Eén groot probleem kwam Lille-organisator Jef Leysen tegen: "We moeten het aantal rijders beperken tot 20. Dat was de grootste moeilijkheid. We zitten in Vlaanderen met een tekort aan terreinen en zijn het eerste circuit dat opnieuw opengaat."

   

  "Op 3 uur tijd hadden we 600 inschrijvingen. Het grootste probleem was om al die rijders correct in te delen en van de juiste tijdstippen te verwittigen."

   

  Elke rijder krijgt op de parking 60m² toegewezen om afstand ten opzichte van elkaar te houden. Bij het af- en aanrijden van de rijders op de omloop is er ook geen contact mogelijk. De kantine blijft gesloten.

   

  Geerts reed dus als topsporter tussen heel wat recreanten. Daar maalde de youngster evenwel niet om: "Ik ben zeer tevreden dat ik weer kon trainen. Mijn gevoel kwam snel terug. Ondanks het niveauverschil heb ik tijdens het rijden weinig hinder ondervonden. Zowel in de paddock als op de omloop werden de gemaakte afspraken zeer goed opgevolgd.”

   

  MC Lille houdt voorlopig het circuit open op woensdag- en donderdagnamiddag en zaterdag en zondag.

  Zondag rijdt Geerts in Genk

  Geerts is trouwens niet de enige topper in Lille: de Franse WK-leider Tom Vialle ging donderdag op het circuit trainen. De Fransman verblijft in België en bereidt zijn rentree voor onder de hoede van ex-wereldkampioen Joël Smets.

  Geerts zelf beperkt zich niet alleen tot Lille. Zondag gaat hij rondjes draaien in Genk. Ook daar kreeg de organisator meer dan 600 aanvragen per dag, terwijl er maar een 80-tal rijders per dag toegelaten kunnen worden. De MX2-rijder mag 3 keer 30 minuten in actie komen.

  Bekijk het Journaalverslag:

  Meer foto's van de eerste training van Geerts: