KNVB beslist: geen kampioen, stijgers of dalers in Nederlandse Eredivisie

  Ajax en AZ hebben evenveel punten, maar zullen geen kampioen worden.

  De Nederlandse Eredivisie bestaat na de zomer uit dezelfde 18 clubs als dit seizoen. Dat wil dus zeggen dat er dit jaar geen stijgers en dalers zijn. Er zal ook geen kampioen uitgeroepen worden en de Europese tickets worden verdeeld op basis van het klassement.

  Bij onze Noorderburen is de kogel door de kerk: het seizoen wordt afgesloten zonder kampioen. Na overleg met alle profclubs vond de Nederlandse voetbalbond (KNVB) het niet gepast een landskampioen aan te wijzen.

   

  Ajax en AZ, de ploeg van onze landgenoot Stijn Wuytens, hadden na het stopzetten van de competitie evenveel punten. Maar omdat Ajax een beter doelsaldo heeft, krijgen de Amsterdammers het beste ticket voor de Champions League van volgend seizoen. De verdeling van de Europese tickets gebeurt dus op basis van de huidige rangschikking.

   

  Daarnaast zal ook niemand promoveren of degraderen. Dat laatste is vooral voor RKC en ADO Den Haag goed nieuws. Die clubs waren laatste en voorlaatste in de stand. 

   

  Voor SC Cambuur en De Graafschap is het wel zuur. Zij zouden volgens de huidige stand in de Nederlandse tweede klasse (de Keuken Kampioen Divisie) promoveren naar de Eredivisie. Ze kunnen wel nog naar de rechter stappen.

   

  16 van de 34 profclubs in Nederland waren voor degradatie en promotie, 9 tegen en 9 bleven onbeslist.

  "Voelt als grootste schande ooit in de Nederlandse sport"

  Henk de Jong, de trainer van SC Cambuur (de club die dus niet promoveert), is niet te spreken over de beslissing van de KNVB. Dat zegt hij bij onze Nederlandse collega's van de NOS. "Het voelt als de grootste schande ooit in de Nederlandse sport."

   

  "Je zal er maar verantwoordelijk voor zijn dat je deze beslissing neemt, dat zal je je hele leven meedragen. Er hangt zoveel vanaf. We staan 11 punten voor op de nummer 3 in de Keuken Kampioen Divisie. Dat je dan deze beslissing neemt... "

   

  "Dan spelen er volgens mij andere dingen. Dan weet ik niet meer wat sport is. Ik ga altijd uit van eerlijkheid en van mensen die goed besturen. Wat nu gebeurt, is sport-onwaardig."