Sporza's coronatips met Inge Van Meensel: "Ronald Goedemondt is hilarisch"

  Inge Van Meensel geeft haar lees en kijktips.

  Omdat de verveling hier en daar begint toe te slaan, geven de Sporza-gezichten tijdens de paasvakantie hun tips om de tijd op een nuttige manier te doden. Wat moet je lezen? Waarnaar moet je luisteren? En wat moet je bekijken? Vandaag: de tips van Inge Van Meensel.

  Boeken

  • "The beautiful ones" (Prince): Prince is overleden op 21 april 2016. Voor een grote fan als ik is dit boek uniek. Prince was niet alleen een muzikaal genie, maar had ook een fascinerende geest. Hij liet heel weinig los over zichzelf en zijn privéleven, maar enkele maanden voor zijn dood, was hij toch begonnen met zijn memoires. Zonde dat hij niet verder geraakt is dan een dertigtal handgeschreven pagina’s. In de rest van het boek staan nooit eerder gepubliceerde foto’s, liedjesteksten en notities.
   
  • "Start by believing" (John Barr en Dan Murphy): een schokkend relaas van het grootste seksschandaal ooit in de sport. De auteurs reconstrueren hoe Larry Nassar, de dokter van het Amerikaanse turnteam, jarenlang tientallen meisjes seksueel heeft misbruikt en hoe verschillende personen en organisaties dat al die tijd hebben toegestaan. Twee jaar geleden gaf ook Simone Biles, de beste gymnaste aller tijden, toe dat ze één van zijn 160 (!) slachtoffers was. Nassar is intussen veroordeeld tot zo’n 175 jaar gevangenis.   
   
  • "Stoner" (John Williams): een meesterwerk uit 1965 dat 40 jaar lang over het hoofd is gezien tot het in 2006 opnieuw is uitgegeven in Amerika en enkele jaren later ook een bestseller werd in Europa. Het is het pakkende en straf vertelde levensverhaal van een Amerikaanse boerenzoon die landbouwkunde gaat studeren, maar aan de universiteit door een sonnet van Shakespeare gepassioneerd geraakt door literatuur.

  Films

  • "Joker" (Todd Phillips): Arthur Fleck is een clown die optreedt op straat en in kinderziekenhuizen. Hij probeert door te breken als stand-up comedian, maar een aandoening, waardoor hij oncontroleerbare lachbuien heeft, speelt hem parten. Wanneer hij wordt aangevallen door een bende jongeren, krijgt zijn leven een dramatische wending. De rode draad is hoe een samenleving mensen in nood te vaak aan hun lot overlaat. 
   
  • "The king’s speech" (Tom Hooper): een Britse film die 4 Oscars won en gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van King George VI, met één van mijn favoriete acteurs, Colin Firth. Bertie wordt vlak voor de Tweede Wereldoorlog tegen wil en dank gekroond tot Koning van Engeland. Hij stottert al heel zijn leven, wat zijn zelfvertrouwen enorm heeft aangetast, en zijn vrouw besluit om hulp te zoeken bij de excentrieke logopedist Lionel. Met geweldige muziek van Alexandre Desplat.

   

  • "La vita è bella" (Roberto Benigni): een film die ik al enkele keren heb gezien en die elke keer weer naar de keel grijpt. Roberto Benigni is de regisseur en ook de hoofdrolspeler. Hij is Guido, een vrolijke, Joodse man, die verliefd is op Dora, zijn “principessa”, en uiteindelijk ook met haar trouwt. Ze krijgen een zoon, Giosué. Guido en Giosué worden door de Duitsers opgepakt en afgevoerd naar een concentratiekamp. Dora gaat ook mee, hoewel ze katholiek is. Guido wil zijn zoon zo veel mogelijk beschermen en doet alsof ze terecht gekomen zijn in een spel, waarin de gevangenen strijden voor de hoofdprijs, een echte legertank. Een adembenemend verhaal over de liefde van een vader voor zijn zoon en zijn vrouw.

  TV-series

  • ·The Loudest Voice (Canvas/VRT NU): een miniserie gebaseerd op de biografie van Roger Ailes, subliem vertolkt door Russell Crowe. Hij is de oprichter van Fox News, binnen het imperium van Rupert Murdoch. Heel actueel en ontluisterend hoe politiek en media met elkaar verweven zijn tijdens de aanslagen van 9/11 en de presidentsverkiezingen van 2008 en 2016.
   
  • Hillary (NPO2): een vierdelige documentaire over Hillary Rodham Clinton. Haar leven en carrière worden hierin geschetst en je krijgt een fascinerende blik achter de schermen tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, toen ze een schokkende nederlaag leed tegen Donald Trump. Tegelijk een aanklacht tegen de vreselijk vrouwonvriendelijke Amerikaanse politiek.
   
  • Unorthodox (Netflix): de nieuwste hit op Netflix, in het Jiddisch, over een gesloten, ultrareligieuze gemeenschap in Brooklyn die het Jodendom opnieuw wil opbouwen, weg van alle moderne uitvindingen, zoals smartphones of tv’s.  Een indrukwekkende Shira Haas speelt Esty, een meisje van 19, dat wegwil uit die gemeenschap en haar gearrangeerd huwelijk, en vlucht naar Berlijn.

  Feel Good

  • Ronald Goedemondt: een Nederlandse stand-upcomedian die hilarische shows heeft gemaakt zoals “Spek”, “Ze bestaan echt”, “Dedication”, “Binnen de lijntjes”, “De R van Ronald” en “Geen sprake van”, allemaal terug te vinden, al dan niet in hun geheel, op Youtube. Voor wie ik hiervoor heb kunnen warm maken: “Stuur maar naar de stoep om te stoppen”, komt uit mijn favoriete scène. Goedemondt speelt ook mee in het Nederlandse sketchprogramma “Sluipschutters”.

   

  • Carpool karaoke met James Corden: eigenlijk een onderdeel uit "The Late Late Show". Vooral de aflevering waarin Corden met Paul McCartney door Liverpool rijdt, is fantastisch en heel ontroerend. Ook aanstekelijke momenten met Stevie Wonder of Michelle Obama in de auto.
   
  • Kim Clijsters-Justine Henin, finale in Brisbane 2010: deze match zet ik met opzet bij Feel Good, het is één van de strafste tennismatchen die ik ooit gezien heb, en voor mij de beste match ooit tussen Kim en Justine. In hun onderlinge duels was er vaak zo veel spanning dat dat de kwaliteit niet ten goede kwam, maar in Brisbane, toen ze allebei aan hun tweede carrière bezig waren, bereikten ze allebei zo’n waanzinnig hoog niveau, dat ik 2,5 uur lang op het puntje van mijn stoel heb gezeten.

  Hoogtepunten uit de finale tussen Clijsters en Henin