Makelaar Stijn Francis: "Als je loon van voetballers vermindert, moet je transfersysteem afschaffen"

  Stijn Francis

  Voetbalmakelaar Stijn Francis kan niet zomaar akkoord gaan met het verzoek van voetbalclubs dat de spelers inleveren op hun loon tijdens de coronacrisis. "Ik vind het niet correct dat spelers moeten opdraaien voor het verwachte verlies."

  In elke voetbalcompetitie zijn er discussies en onderhandelingen aan de gang over de vraag of spelers loon moeten inleveren tijdens de coronacrisis. Stijn Francis, de makelaar van onder anderen Dries Mertens en Toby Alderweireld, schreef een opiniestuk in de Engelse krant The Guardian en legt bij ons uit waarom hij tegen salarisverlaging is.

   

  "Mijn positie is duidelijk: dit is geen terechte vraag, tenzij een faillissement onafwendbaar is. Maar in alle andere omstandigheden zie ik geen enkele reden waarom spelers hun salaris moeten verminderen", zegt Francis.

   

  "De reden is eigenlijk dat een voetballer nooit behandeld wordt als een gewone werknemer vanuit arbeidsrechtelijk oogpunt. Als een speler tekent bij een club, dan kan hij niet zomaar opzeggen zonder toestemming van de club. In ruil is die speler zeker dat hij gedurende die periode zijn salaris zal krijgen."

   

  "Als je nu plots dat systeem wil veranderen, dan moet je als club de gevolgen ook dragen. Als je wil dat spelers geen garantie meer hebben op dat salaris, dan mag die speler ook overstappen naar een andere werkgever. Dat is een logische keuze."

   

  "Ik vind dat het niet rechtvaardig is dat clubs het salaris gaan reduceren en dat iedereen in de publieke opinie zomaar verwacht dat de spelers dat gaan doen. Als die clubs winst maken in de goeie tijden, dan zien die spelers daar ook geen euro van. Dan vind ik het niet correct dat spelers nu moeten opdraaien voor het verwachte verlies."

  "Ik vind wel dat spelers hun verantwoordelijkheid moeten nemen in de zin van goede doelen of eventueel staf van de club financieel steunen", benadrukt Francis.

   

  "Ik vind dat dat sociale verantwoordelijkheid is, maar ik vind niet dat het aan de clubleiders is om te zeggen tegen de spelers dat ze loon moeten inleveren." Heel wat spelers hebben zich nu verenigd om een steunfonds op te richten.

  "Als je loon vermindert, moet je transfersysteem afschaffen"

  Eigenlijk legt Francis de verantwoordelijkheid bij de clubs. "De clubs moeten misschien de mogelijkheid hebben om het salaris te verminderen, maar dan kom je uit bij het bestaan van de transfermarkt. Het transfersysteem is eigenlijk op arbeidsrechtelijk vlak illegaal."

   

  "Sommige clubs en clubleiders hebben beslist om te veel te betalen aan salarissen, soms tot meer dan 100% van het clubbudget. Dat is geen gezond bedrijfsbeleid en dan kom je in de problemen. En dan moet je nu niet de spelers ervoor laten opdraaien."

   

  "Als de clubs dat systeem in stand willen houden, omdat dat een belangrijk onderdeel van het businessplan is, dan moeten clubs daar de gevolgen van dragen. Spelers moeten kunnen zeggen: ik kies voor een andere werkgever."

   

  "Maar dat willen de clubs niet en dat stoort me. Clubs worden te veel geleid vanuit de emotie om competitief te zijn en dan nemen clubleiders risico’s. Sommige spelers verdienen te veel, maar als je dat systeem wil terugdraaien, dan moet je de transfermarkt afschaffen."

  Strikt juridisch is het een grijze zone, maar het is wel mijn mening dat spelers die op tijdelijke werkloosheid worden gezet de club kunnen verlaten.

  Clubs die spelers tijdelijk werkloos maken, spelen volgens Francis een beetje met vuur. "Strikt juridisch is het een grijze zone, maar het is wel mijn mening dat spelers die op tijdelijke werkloosheid worden gezet de club kunnen verlaten."

   

  "Het is ook geen tijdelijke werkloosheid door overmacht, maar voor economische redenen. Bovendien worden de spelersgeacht om fit te blijven. Niet om elke week te presteren, maar om hun waarde niet te laten zakken. Voetballers zullen zichzelf ook tijdens tijdelijke werkloosheid fit moeten houden en daar profiteren de clubs uiteindelijk ook van."

  "Ik verwacht een kalme transfermarkt met vreemde constructies"

  Door de crisis verwacht Francis een rustige transferzomer. "Het zal zeker moeilijk worden voor clubs om transfersommen op tafel te leggen als je enkele weken ervoor nog van spelers verwacht dat ze salaris inleveren."

   

  "Als je 10 of 20 miljoen euro uitgeeft aan een transfer, terwijl je enkele weken ervoor hebt gevraagd om in  te leveren, dan klopt er iets niet. Dat is niet te verantwoorden", zegt de makelaar.

   

  "Ik denk dat iedereen voorzichtig zal zijn, enkel clubs die hun spelers blijven doorbetalen zullen er ethisch geen problemen bij hebben om geld uit te geven op de transfermarkt."

   

  "Daarnaast zal er veel meer gewerkt worden met creatieve oplossingen: spelersruil, huurcontracten met aankoopopties en terugkoopopties. Ik verwacht een kalmere transfermarkt met minder grote bedragen en vreemdere constructies."