Sporta wil "collectieve oplossing" voor problematiek rond spelerslonen

  Foto ter illustratie.

  De toekomst van het Belgische voetbal is door het coronavirus onzeker. Heel wat ploegen zoeken naar een houvast en kampen ook met financiële kopzorgen. De Belgische profclubs varen hun eigen koers en dat zint spelersvakbond Sporta niet. "We hebben de clubs eerst laten doen. Nu komen wij op het terrein om alle maatregelen op één lijn te krijgen."

  Het Belgische voetbal ligt al een tijdje onder vuur door de fiscale gunstregimes waar de actoren op de Belgische velden gretig gebruik van (kunnen) maken. Om niet nog meer olie op het vuur te gooien, had de Pro League zijn clubs aangeraden om tijdens deze coronacrisis geen gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid.

   

  Maar in 1A hebben Cercle Brugge en Waasland-Beveren hun spelersgroep wel al in de tijdelijke werkloosheid geplaatst, Anderlecht mikt dan weer op een inspanning van zijn spelersgroep en bij Standard zit er helemaal geen lijn in de aanpak en uitwerking.

   

  De Belgische spelersvakbond Sporta wil zijn stem nu luider laten horen in de discussie rond de lonen van de voetballers. "Het is legaal je spelers momenteel op werkloosheid te stellen", vertelt manager Sébastien Stassin, oud-verdediger van onder meer RWDM en Cercle Brugge.

   

  "De vraag is echter of het moreel te verantwoorden is. Dat denk ik niet. We moeten als spelersvakbond een akkoord zien te vinden met alle spelers. Alle spelers in de Jupiler Pro League moeten solidair zijn."

   

  "We hebben de clubs eerst laten doen. Nu komen wij op het terrein om alle maatregelen op één lijn te krijgen. Er is dagelijks contact met spelers uit 1A en 1B. We hopen deze week nog een voorstel te kunnen presenteren."   

  We moeten als spelersvakbond een akkoord zien te vinden met alle spelers. Alle spelers in de Jupiler Pro League moeten solidair zijn.

  Sébastien Stassin (spelersvakbond Sporta)

  "Oplossing vinden die iedereen kan aanvaarden"

  Stassin zei nog de standpunten van zowel clubs, spelers als publiek te begrijpen. "Daarom moet een oplossing gevonden worden die iedereen kan aanvaarden."


  "Je moet de zaken in zijn context zien. Het klopt dat bepaalde spelers veel geld verdienen. Het gemiddelde loon van de spelers in België bedraagt per jaar 300.000 euro bruto."

   

  "Dat wil echter ook zeggen dat er spelers zijn die minder dan 100.000 euro bruto per jaar verdienen. Zij kunnen bij technische werkloosheid in de problemen komen."

   

  Ook op mondiaal niveau wordt er overigens aan een oplossing gewerkt. Wereldvoetbalbond FIFA bereidt een document met richtlijnen voor over de salarisvermindering van spelers en coaches.

   

  Met die handleiding, waarbij er ook gepleit zou worden voor akkoorden tussen clubs en werknemers (spelers en coaches), wil men de wildgroei tussen en binnen de landen counteren.