"Als het wielrennen wil overleven, moet er in 2020 nog gekoerst worden"

  Geen Ronde van Vlaanderen vandaag, of toch niet de versie met alle toeters en bellen. Financieel is dat een aderlating voor organisator Flanders Classics. CEO Tomas Van den Spiegel vreest voor een economisch bloedbad in de koers als 2020 helemaal in het water valt.

  De Ronde van Vlaanderen is het paradepaardje van Flanders Classics Dat deze wedstrijd niet doorgaat, is voor hen dan ook een financiële klap. "Het is moeilijk om daar een bedrag op te kleven", zegt CEO Tomas Van den Spiegel in De Zevende Dag.

   

  "Je hebt de inkomsten van de VIPs tijdens de Ronde (1,5 miljoen euro naar verluidt), maar je hebt ook tv-rechten, sponsorcontracten,... Dat moet allemaal nog bekeken worden."

   

  "De financiële impact zal sowieso groot zijn en het wielrennen is al zo'n fragiel model, zowel voor teams als voor organisatoren. Dat zie je nu ook, want het duurt niet lang voor alles omver valt."

   

  "Ik denk dan ook dat de sector het niet aankan dat we nu al zouden zeggen: we cancellen het wielerjaar 2020 volledig en gaan door naar 2021. Om te overleven moet er dit jaar nog gekoerst worden."

   

  "Ik denk dat wijzelf als organisatie stabiel genoeg zijn om dit even aan te kunnen, maar het liefst hervatten we toch zo snel mogelijk de koers, uiteraard als de maatregelen dat toelaten."

  De sector kan het niet aan als we nu al zouden zeggen: we cancellen het seizoen 2020.

  Tomas Van den Spiegel

  "Iedereen is het er over eens dat de Ronde dit jaar nog moet plaatsvinden"

  Van den Spiegel hoopt dus dat er dit jaar nog gekoerst wordt, al was het maar om de sector te redden. "Wij staan open voor alle scenario's. Ik was een van de eersten die professor Van Ranst heeft geraadpleegd, omdat ik de bui al wat voelde hangen."

   

  "Toen al was er een enorme onvoorspelbaarheid en die is er nu nog. Maar iedereen is het er wel over eens dat de Ronde dit jaar nog moet plaatsvinden. We zijn nog 5 à 6 maanden verwijderd van een uiterste datum, we moeten dus optimistisch blijven."

   

  "Er liggen ook opportuniteiten in deze crisis. De teams, organisatoren en UCI kunnen dichter naar elkaar toegroeien. Maar iedereen moet het wel willen."

   

  "Een van die opportuniteiten is "DeRonde2020 - koersen vanuit hun kot". Wij investeren daar zelf financieel in en bieden dat gratis aan tv aan, zodat het wereldwijd uitgezonden kan worden en de sponsors van de teams een maximale return krijgen."