Ga naar de inhoud

Minister: "50 km fietsen mag nog, maar houd afstand"

Het is heerlijk fietsweer.

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad aangegeven dat de huidige maatregelen in België verlengd worden tot en met 19 april. Ze liet daarbij opnieuw weten dat het belangrijk is om te blijven bewegen, maar ook zo snel mogelijk weer terug te keren. En goed nieuws voor wielertoeristen: een tocht van 50 km mag nog.

Sporten mag, maar...

Wandelen, fietsen of lopen in de buitenlucht mogen, met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of met één vriend of vriendin. Wel belangrijk is dat daar de nodige afstand (1,5 meter) bewaard wordt. Ook belangrijk: u mag de auto niet nemen om naar een plek te rijden om daar te wandelen, te fietsen of te joggen.

"Blijf bewegen, maar keer zo snel mogelijk terug"

De kans bestond dat tijdens de Nationale Veiligheidsraad een straal werd vastgelegd waarbinnen we nog zouden mogen fietsen. "Straks mogen we enkel nog rond de kerktoren fietsen", vreesden de wielrenners. Maar hoeveel kilometer je exact mag joggen, wandelen of fietsen, dat heeft de minister niet gezegd.

 

Ze herhaalde wel dat het belangrijk is om te blijven bewegen, maar ook dat je daarna zo snel mogelijk terug huiswaarts moeten keren. "De bedoeling is om in beweging te blijven en dus niet urenlang gaan zitten in de parken", liet Wilmès optekenen. "Naar zee gaan of naar de Ardennen mag niet."

 

Het is ook niet de bedoeling dat je je verplaatst met de auto om te gaan sporten of bewegen. "Daar staan boetes op", waarschuwt de premier. Met andere woorden: je wandel-, fiets- of looptocht begint thuis.

De bedoeling is om in beweging te blijven en dus niet urenlang gaan zitten in de parken. Naar zee of naar de Ardennen trekken, mag niet.

Sophie Wilmès

VIDEO: De mededeling van eerste minister Wilmès

"50 km fietsen mag, maar houd afstand"

In een gesprek met onze collega's van VRT.NWS ging minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem wel iets dieper in op wielertochten.

 

Mag je nog een fietstocht van 50 km maken? "Dat kan je doen, sportbeoefening is belangrijk, maar respecteer daarbij de afstandsregels (1,5 meter, red)", stelt de minister.