Het coronavirus in Parijs-Nice: "We praten nog altijd gewoon over wielrennen"

  Journalisten bouwen een veiligheidsafstand met de renners in.

  Het coronavirus slaat wild om zich heen, maar Parijs-Nice is gisteren gewoon van start gegaan. Wat zijn de indrukken van onze commentator Michel Wuyts over de coronaschaduw in de Franse rittenkoers? "We zijn hier met een verantwoordelijkheidsgevoel."

  "Men heeft het voortdurend over de autoriteiten"

  De Italiaanse koersen werden vorige week geschrapt, maar Parijs-Nice wijkt niet. Voorlopig althans. "Men heeft het hier voortdurend over de autoriteiten", stelt commentator Michel Wuyts vast.

   

  "We zitten nu op alarmniveau 2. Als we overschakelen op alarmniveau 3, dan zullen er andere beslissingen genomen worden. In welke mate ASO zich daar dan naar zal schikken, zal van vergaderingen en afspraken afhangen, denk ik."

   

  "Hier rijdt een groep van jonge mannen rond. Zoals Tiesj Benoot zelf zei: ze lachen het onder mekaar een beetje weg. "We gekscheren wat, maar we zijn er uiteindelijk wel mee bezig." In de eerste plaats gaat het om het sportieve element. Stel je voor dat al het werk in functie van de Ronde van Vlaanderen en de satellietkoersen voor niets is geweest."

   

  Merkten onze commentatoren gisteren bijvoorbeeld in hun hotel iets van de coronacrisis? "In ons hotel was er gisteren een bijeenkomst van een Frans bedrijf. Ze waren met een 20-tal. Het viel me op dat ze elkaar gewoon zoenden, op de Franse manier."

   

  "Ze kieperden redelijk veel naar binnen en de sfeer werd steeds losser. Ik heb bij hen niets van angst gezien. Het ging er heel gemoedelijk aan toe. Neen, dat doen José en ik niet, elkaar kussen. En dat heeft niets te maken met het coronavirus."

  Ontsmettingsgel op het startpodium.

  "We grijpen geregeld naar het ontsmettingsmiddel"

  In de commentaarcabine beschikken Michel Wuyts en José De Cauwer over ontsmettingsmiddel. "We grijpen er toch geregeld naar", vertelt Wuyts.

   

  "Je bent hier toch met een verantwoordelijkheidsgevoel. Het zou sneu zijn mocht je de ziekte oprapen, naar huis gaan en je kunt dan weken je 89-jarige vader of je kleinkinderen niet bezoeken."

   

  "Ik wil absoluut het geweten van de koers niet zijn, maar als hier iemand geïntoxiceerd geraakt, dan komt het hele peloton voor een groot stuk in gevaar. Je mag ook niet verbaasd zijn als het gebeurt. Met die houding ga je hier door het leven."

   

  "Of José bang is? Ik denk niet dat hij ooit al bang geweest is. We denken er allebei wel aan. Maar het is niet zo dat het merendeel van onze gesprekken over het coronavirus gaat. Gisteren hebben we na de etappe nog altijd gewoon over de koers gepraat."