Lefevere laat wagens richting Italië halt houden, ploegdokters vragen richtlijnen

  Patrick Lefevere.

  De Italiaanse koersen komen steeds meer in het gedrang en er heerst grote onduidelijkheid bij de verschillende ploegen of ze al niet dan niet woensdag afreizen naar Siena. "Ik heb mijn medewerkers laten stoppen in Reims", klinkt het bij teambaas Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick Step. Ploegartsen van 14 profteams vragen de afgelasting.

  Onduidelijkheid troef bij ploegen, Lefevere laat wagens halt houden

  "Ik heb mijn medewerkers laten stoppen in Reims", klinkt het bij teambaas Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick Step.

   

  Die Strade Bianche wordt op zaterdag gereden, de bus en vrachtwagen met materiaal, alsook de ploegwagens vertrekken vroeger naar Italië. "Ik wil er niet veel over kwijt", zegt Patrick Lefevere. "We weten ook niets meer dan jullie. Ik heb alvast mijn 2 voertuigen laten halt houden in Reims. De rest wacht in de service-course in Wevelgem. We wachten nu op verder bericht rond deze koersen."

   

  Ook het Jumbo-Visma van Van Aert wacht op nieuws. "We staan momenteel nog stil, in Nederland en hebben we de bus, noch de vrachtwagen al laten vertrekken. Het is wachten op officieel nieuws, hopelijk valt dat in de loop van deze voormiddag of later vandaag", hoopt woordvoerder Ard Bierens. "Veel langer kan niet gewacht worden."

   

  Greg Van Avermaet en zijn CCC-team planden normaal gezien om, net zoals vorig jaar, op woensdag te vertrekken naar Italië en donderdag een verkenning te doen op de Italiaanse grindwegen. Door het nieuws dat dinsdagavond uitkwam, vertrekken de renners nu een dag later en wordt de verkenning op donderdag geschrapt. "We houden onze renners thuis voor een extra dag", klinkt het bij persverantwoordelijke Phoebe Haymes van CCC. "We wachten het nieuws en de verdere ontwikkelingen af."

   

  John Lelangue van Lotto Soudal heeft zijn vrachtwagen, bus en koerswagens al richting Strade Bianche laten vertrekken woensdagochtend, ondanks de mogelijke afgelasting van de wedstrijd. "Voorlopig gaat het nog om geruchten", legde hij uit. "Er is nog niet officieel bekend of de koers al dan niet plaatsvindt. Als dat niet het geval is, keren we gewoon terug."

  Ik heb alvast mijn 2 voertuigen laten halt houden in Reims. De rest wacht in de service-course in Wevelgem. We wachten nu op verder bericht rond deze koersen.

  Patrick Lefevere

  Artsen van wielerteams vragen nadrukkelijk om richtlijnen

  De artsen van 14 professionele wielerploegen hebben in een persbericht gevraagd de wedstrijden Strade Bianche (7 maart), Tirreno-Adriatico (11-17 maart) en Milaan-San Remo (21 maart) af te gelasten. "Het COVID-19-virus kan een impact hebben op de gezondheid van de renners", klinkt het in koor. De artsen halen in hun argumentatie 4 belangrijke punten aan.  

   

  Ten eerste stellen ze dat de gezondheid van renners, staf en het publiek de prioriteit moet zijn. "Andere sporten annuleren massaal evenementen. Er is geen reden voor de organisatie om renners in gevaarlijke situaties te brengen", aldus de teamdokters.

   

  "Ten tweede zou, indien de wedstrijden toch doorgaan, 'de diagnostische capaciteit' verzekerd moeten zijn. Elk jaar worden renners ziek tijdens een rittenkoers als Tirreno-Adriatico. De vraag is dan of het hele team in quarantaine moet en voor hoe lang. De wedstrijd zou zo helemaal onthoofd worden. De organisatie heeft hieromtrent nog geen plan bekendgemaakt."

   

  "Ten derde zal een renner bij een valpartij waarschijnlijk naar een ziekenhuis buiten Italië moeten worden gebracht. Italiaanse ziekenhuizen zitten namelijk in het midden van een uitbraakperiode en de werkdruk is er erg hoog. De organisatie heeft hiervoor nog geen plan gecommuniceerd."

   

  Tot slot hameren de dokters nog op de logistieke problemen waarvoor de teams gesteld worden. "Renners en staf zullen mogelijk in quarantaine terechtkomen, terwijl van sommige teams in de Emiraten nog renners en omkadering vastzitten. Zo wordt het voorjaar van een team gehypothekeerd, net als hun voorbereiding op belangrijke races als de Giro en de Tour."

  Andere sporten annuleren massaal evenementen. Er is geen reden voor de organisatie om renners in gevaarlijke situaties te brengen.

  Jens De Decker (ploegdokter Lotto-Soudal): "We krijgen totaal geen richtlijnen"

  Sporza belde met ploegdokter bij Lotto-Soudal, Jens De Decker. Wat is de grootste drijfveer achter het persbericht van de artsen? "Er is momenteel totaal geen plan vanuit de organisatie, of we hebben er toch geen weet van. Wat als we een renner hebben die begint te hoesten, koorts heeft of die tekenen vertoont van een bovenste luchtweginfectie? Wat doen we daarmee?"

   

  "Momenteel zijn er heel veel zieken in het peloton in deze fase van het seizoen. De weersomstandigheden zijn niet zo goed. Dus iedereen wordt wel eens ziek, in elke ploeg gebeurt dat. Momenteel weten we niet wat we met deze renners of stafleden moeten doen."

   

  "Tot zolang we niet weten naar welke ziekenhuizen we moeten gaan, welke testen we moeten doen, wat we moeten doen met onze andere renners en wat we moeten zeggen tegen andere ploegen, is het voor ons heel simpel. Dan raden we aan deze koers niet te laten plaatsvinden."

   

  "Als er hier in België iemand besmet is met het coronavirus, weten we meteen wat we moeten doen, welke maatregelen er genomen moeten worden. In ziekenhuizen in Italië en ook in Frankrijk weten we dat dus niet. Dat maakt ons ongerust."