Uit Iran gevluchte concurrent van Casse vecht voor Mongolië op de Spelen

  Saeid Mollaei zal op de Olympische Spelen in Tokio onder Mongoolse vlag vechten. De judoka zorgde voor veel ophef toen hij zich op het WK opzettelijk liet verliezen tegen Matthias Casse, omdat hij van Iran niet tegen de Israëliër Muki mocht uitkomen in de finale. Mollaei vluchtte uit Iran en zocht zijn heil in Mongolië.

  Iran wordt ervan verdacht zijn judoka's al jaren op te dragen Israëlische sporters uit te weg te gaan. Beide landen leven al jaren op voet van oorlog met elkaar. Saeid Mollaei hield zich op het afgelopen WK aan die richtlijn, maar toen zijn "opzettelijke" verlies tegen Matthias Casse aan het licht kwam, vluchtte de wereldkampioen van 2018 uit Iran.

   

  Mollaei trok eerst naar Duitsland, maar houdt zich nu al een tijdje schuil in Mongolië, waar hij de Mongoolse nationaliteit aanvroeg. Normaal gezien is er een wachttijd nodig van 3 jaar om van nationaliteit te veranderen, maar omdat Mollaei aanvankelijk stond geregistreerd als vluchteling keurde het IOC zijn switch meteen goed.

   

  Mollaei zal dus in Tokio vechten voor Mongolië. Dat betekent dat Matthias Casse, dé Belgische medaillehoop in de klasse tot 81 kilogram, er een serieuze concurrent bij heeft.