Na slotdag in 1B: de beste, meest teleurstellende, verrassendste en wie is klaar voor 1A?

  Kan Beerschot ook na de finalematchen in 1B vieren?

  De reguliere competitie in 1B is geschiedenis. Nu is het écht money time met de finale voor promotie naar 1A (en de strijd tegen degradatie als Lokeren die nog wil/kan aangaan). Onze 1B-analist Karel Fraeye deelt alvast de Oscars uit.

  Het worden 2 fijne en intense finalewedstrijden

  Beerschot mag met OH Leuven uitmaken wie met de hoofdprijs gaat lopen. Eerlijk is eerlijk: ook al waren "de Ratten" voor mij nooit echt de favoriet op periodewinst, het
  antwoord op de vraag of het verdiend is of niet, daar kan gewoon geen twijfel over zijn.

   

  Beerschot heeft in die tweede periode het meeste punten behaald en is objectief gezien gewoon de correcte finalist. Beerschot-trainer Losada haalde na de wedstrijd wat uit naar de non-believers en zijn reactie is natuurlijk begrijpelijk. De druk en de stress die de voorbije weken op de club en de groep zaten, was ontzettend groot.

   

  Een druk waar je als trainer helemaal anders mee moet omgaan dan als speler. Losada moest zijn spelers afschermen van de storm van kritiek die de club moest slikken na de klacht en het herspelen van Virton-Beerschot. Losada moest vooral de focus op de sport houden tussen alle berichtgevingen door in de aanloop naar de cruciale partij op Sporting Lokeren.

   

  De psychologische aanpak van "Beerschot-tegen-de-rest" heeft gewerkt.  Dat ze zich de rol van underdog zullen blijven aanmeten, was ook meteen duidelijk, maar ook terecht. Losada verwees er fijntjes naar dat OHL zich op zijn eigen website al in 1A ziet.

   

  Het worden in ieder geval twee fijne en intensieve finalewedstrijden, waar Beerschot – puur op budget en spelerskern - ook effectief de underdog is, ook al stelt OHL-coach Euvrard dat de kans 50-50 is en dat er met gelijke wapens gestreden wordt.

   

  OHL heeft ronduit het grootste budget, de ruimste en sterkste spelerskern en is sportief gezien verplicht te promoveren. Maar het mooie aan voetbal is net dat die underdog - op basis van twee wedstrijden en zeker gezien de vorm van OHL (de ploeg won zowaar slechts drie van zijn laatste 12 competitiewedstrijden) - ook zomaar met de hoofprijs aan de haal kan gaan.

  Grootste verrassing?

  Nieuwkomer Virton werd door niemand beschouwd als mogelijke degradant, maar dat ze de virtuele kampioen van de Proximus League zouden worden, had ook niemand zien aankomen.


  Bovendien leverden de Luxemburgers straffe statistieken af: zonder zich echt een puur defensieve spelstijl aan te meten, slikten ze slechts 21 tegendoelpunten in 28 partijen. Met 45 gemaakte goals (de 5-0-forfaitscore vertekent het beeld wel een beetje) vormde het samen met Westerlo en OHL de productiefste formatie.

   

  Traditioneel was Virton altijd al een stevige, potige ploeg die vooral op eigen veld de punten pakte. Het is - samen met Beerschot - nog steeds de beste thuisploeg, maar koppelde dit seizoen wel een aantal creatieve, vooral ervaren spelers aan zich en liet gedurende het hele seizoen aardig voetbal zien. 

  Grootste ontgoocheling?

  Ondanks de vele buitenlandse investeerders en de opmerkelijk verhoogde budgetten in 1B blijft deze competitie in haar ongelukkige format voor de clubs een moordende situatie. 

   

  Clubs moéten zwaar investeren om hetzij het behoud, hetzij de promotie af te dwingen. Als dit doel dan niet gehaald wordt, wordt het clubs vaak fataal. Dat ondervonden eerder al Lierse SK en AFC Tubize.

   

  Maar dat in een profcompetitie het extra-sportieve aspect een aantal keer de bovenhand haalde op het sportieve is een grote teleurstelling.

   

  Het faillissement-forfait van KSV Roeselare, dat trouwens nog altijd geen proflicentie te pakken heeft, en uiteraard de hele situatie rond het geplaagde Sporting Lokeren moeten de KBVB en de Pro League tot nadenken stemmen over de toekomst van een competitie met maar 8 clubs, waar bovendien slechts één club kan promoveren naar 1A. 

  Klaar voor 1A?

  Er liepen dit seizoen alweer een pak aardige voetballers rond in de reeks. Sommigen waren erg constant, anderen konden slechts een aantal maanden bekoren. Het is dus niet evident om zomaar drie uitblinkers aan te wijzen, maar toch een poging.

   

  Topschutter Thomas Henry van OHL behoeft intussen geen enkele duiding meer: polyvalent, klaar en bijzonder interessant voor zowat elke ploeg in 1A, maar… met een stevig prijskaartje. Henry staat bij de Leuvenaars erg hoog op de loonlijst en zal de club ook niet voor een kleine som verlaten. Promoveert hij met OHL, dan blijft Henry ongetwijfeld het speerpunt van de Leuvenaars.

   

  Raphael Holzhauser gaf Beerschot een kwaliteits- en rendementsinjectie. Met zijn 7 doelpunten had hij uiteraard een enorme waarde voor de Ratten, maar nog belangrijker zijn zijn laatste passes. Holzhauser is niet de meest vinnige speler, maar zijn rust, ervaring en overzicht compenseren zijn gebrek aan snelheid en brengen het elftal veel bij. De Oostenrijker is 27 en weet perfect wat zijn sterktes en zwaktes zijn. De rijzige, kopbalsterke middenvelder kan gerust de overstap richting 1A maken.

   

  Uiteraard hoort ook Virton in dit lijstje thuis, waar een aantal leuke voetballers onder contract liggen. Gezien zijn 23 jaar is Loïc Lapoussin daarvan misschien wel de interessantste. Een vinnige, creatieve en stevige speler, die vaak nog het overzicht behoudt en niet te beroerd is om mee te verdedigen. Dat is een profiel dat je als trainer altijd graag in je kern hebt rondlopen.

   

  De meest opvallende jongeren vinden we terug bij KVC Westerlo, dat met zijn 19-jarige doelman Berke Özer een gewaagde, maar succesvolle keuze maakte. De doelman ontwikkelde zich dit seizoen prima en had zijn aandeel in het positieve seizoen van de Kemphanen.

   

  Ondanks de degradatiedruk lukte het Lommel SK toch maar weer om twee jongeren te lanceren in hun profcarrière. Jamal Aabbou stroomde door uit de eigen opleiding, terwijl de Gambiaan Sanyang naar Lommel kwam via het opleidingscentrum van de buitenlandse investeerders. Een directe overgang lijkt er - zeker gezien het behoud van de Limburgers - niet aan te komen. Beide spelers doen er ook goed aan om "door te ontwikkelen" en speelminuten te blijven maken om over een paar jaar een stap hogerop te zetten.

  Thomas Henry van OHL.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en 1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.