Britse die commentaar geeft bij Kim Clijsters: "Emotioneel moeilijk voor Muguruza"

  Annabel Croft is ex-WTA-speelster en gaf al herhaaldelijk commentaar met Clijsters op Wimbledon.

  Alle tennisogen zijn gericht op Dubai vanmiddag, waar Kim Clijsters om 16u haar 2e comeback maakt tegen Garbine Muguruza. Onze vrouw ter plaatse sprak met de Britse die straks commentaar geeft bij de match en die samen met Clijsters commentaar heeft gegeven voor de BBC. "Ik had nooit door dat ze liever weer op het terrein wou staan."

  Commentatrice met dienst is de Britse Annabel Croft, een ex-WTA-speelster. Hoe kijkt zij tegen de match aan? "Iedereen is geïntrigeerd door de comeback van Clijsters na zo'n lange tijd."

   

  "We praten over iemand die een enorm grote kampioene is en mentaal heel sterk. Maar ze heeft een ander leven nu: ze is een moeder van 3 kinderen. Heeft ze een kans? Ik denk dat iedereen denkt dat dat mogelijk zo is. De (weers)omstandigheden hier zijn heel verraderlijk, dus het zou ook voor Muguruza heel moeilijk kunnen worden. Dat zullen we moeten afwachten."

   

  Wat was de eerste reactie van Croft, toen Clijsters haar comeback aankondigde: "Ik kon het eigenlijk niet geloven. Ze heeft al zoveel bereikt in de sport, dacht ik. Waarom komt ze terug? Wat wil ze bereiken? Wil ze meer grandslamtoernooien winnen of is er iets in haar dat vindt dat ze nog iets moet afwerken? Ik denk dat het dat laatste is."

   

  "Het kwam dus als een shock. Ook omdat ik een paar keer met Kim commentaar heb gegeven bij Wimbledon voor de BBC en ik had nooit door dat ik naast iemand zat die liever weer op het terrein wou staan."

  "Clijsters is een geweldige atlete, maar vooral mentaal sterk"

  Hoe schat Croft Clijsters' kansen in? "Als je ziet wat Serena (38) en Venus Williams (39) nog brengen... Kim is 36 en een geweldige atlete. Dat is ze altijd geweest. Maar vooral in haar hoofd is ze sterk: ze zou niet terugkomen als ze niet vindt dat ze een kans maakt om het goed te doen."

   

  "Clijsters antwoordt op de vraag "Waarom?" met "Waarom niet?" en dat vind ik een goed antwoord. Ik zal haar die vraag als ze vanavond wint ook stellen. Ik denk dat haar echtgenoot met "Waarom niet?" naar voren kwam. Dat is een mooie houding. Als ze voelt dat ze toch nog iets in haar heeft, is het beter om dit nu te doen dan achteraf spijt te hebben."

   

  In België is dit een groot verhaal, maar ook daarbuiten, bevestigt Croft. "Ook omdat ze al zo snel, zo vroeg in het seizoen terugkeert. Ze zal zich klaar voelen. Ze raakt de bal zo mooi. Ik bewonderde haar altijd bij de exhibities die ze speelde op Wimbledon. Haar timing, haar ritme, haar beweeglijkheid zijn ongelooflijk. Ik weet dat ze fitter wil worden, maar dat komt met de tijd. Maar wat haar slag betreft, niemand raakt de ballen beter."

   

  Volgens Croft wordt haar fysieke paraatheid het grootste vraagteken: "Als je een eind in de 30 bent, recupereert je lichaam minder snel. Iedereen weet dat trainen en matchen spelen iets helemaal anders is. Door de adrenaline van een match voelt alles compleet anders de volgende ochtend. Dat fysieke wordt voor haar het meest "tricky", daar moet ze ook de tijd zijn werk laten doen."

  "Dit is mentaal en emotioneel geen makkelijke situatie voor Muguruza"

  Sommige criticasters stellen zich vragen bij wat dit zou zeggen over het vrouwentennis als iemand die zo lang niet meedeed succesvol zou zijn. "De vrouwentour is heel interessant momenteel. Als we commentaar geven op een grandslam- of een groot toernooi, weet je nooit wat er zal gebeuren. Er is niemand die echt domineert. Iedereen heeft wel een kans op succes."


  "Veel speelsters menen dat ze een kans hebben tegen de topspeelsters. Ik ben er zeker van dat Kim dat ook dacht toen ze in de commentaarbox zat. Ze heeft de fragiliteit en de schommelingen in het niveau gezien: dat kan heel hoog zijn, maar niet zo consistent."


  "Het kan 2 kanten opgaan: ofwel doet ze het geweldig en verrast ze iedereen, ofwel zet Muguruza haar opzij."

   

  Als we nu eens de focus verleggen naar de opponente van Clijsters: Muguruza. Zij weet niet wat te verwachten. Croft: "Dat is een belangrijke factor. Ik denk dat ze heel zenuwachtig zal zijn. Alle druk ligt op haar: iedereen verwacht dat ze vlot wint."

   

  "Het is geen makkelijke situatie voor haar.  Ze moet de reputatie van Kim en alle druk opzijzetten. Conchita Martinez (haar coach, red) zal mentaal en emotioneel heel wat werk hebben."

  Bekijk het interview met commentatrice Annabel Croft:

  Duitse tennisfotograaf druk gesolliciteerd voor Clijsters: "Hoop dat ze wint, maar denk het niet"

  Verslag in het Journaal: