Thibaut Pinot viert rentree in de Provence (en is klaar voor de Mont Ventoux)

  Thibaut Pinot heeft niet meer gekoerst sinds zijn opgave in de Tour.

  Meer dan 6 maanden na zijn pijnlijke opgave in de Ronde van Frankrijk staat Thibaut Pinot voor zijn wederoptreden in het peloton. De 29-jarige Fransman is een van de trekpleisters in de Ronde van de Provence, een vierdaagse rittenkoers die richting Chalet Reynard op de Mont Ventoux trekt.

  De Franse wielerfans huilen nog altijd een beetje bij het terugdenken aan de opgave van Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in de Ronde van Frankrijk. De Fransman reed ijzersterk bergop, maar moest in de 19e etappe opgeven met een blessure.

   

  Pinot nam ruimschoots de tijd om te herstellen en reed in 2019 geen koers meer. Hij trapt zijn seizoen vanaf donderdag af in de Ronde van de Provence, waar hij vorig jaar 4e werd. Pinot finishte toen op 2 seconden van eindwinnaar Gorka Izagirre (Astana), maar de verschillen zullen dit jaar wellicht groter zijn.

   

  De organisatie heeft namelijk een etappe naar de Mont Ventoux in het rittenschema opgenomen. Zaterdag, tijdens de 3e etappe, koerst het peloton naar Chalet Reynard. Dat skistation ligt op enkele kilometers van de top van de mythische reus in de Provence, net voor het maanlandschap.

   

  Het is de plaats waar Thomas De Gendt in 2016 een rit won in de Tour. Die etappe werd toen ingekort door de felle wind op de top van de Ventoux. Het was ook de rit waarin Chris Froome plots te voet naar boven liep na een incident met een motor.

   

  Pinot krijgt in Frankrijk concurrentie van Arkéa Samsic-duo Nairo Quintana en Warren Barguil. Ook onder meer Gorka Izagirre en Aleksej Loetsenko (Astana), Dries Devenyns (Deceuninck-Quick Step), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Roman Kreuziger (NTT), Pavel Sivakov en Gianni Moscon (Ineos), Wilco Kelderman (Sunweb) en David Gaudu (Groupama-FDJ) staan op de deelnemerslijst. 

  Bekijk nog eens hoe Thomas De Gendt de rit naar Chalet Reynard won:

  Rittenschema Tour de la Provence
          winnaar leider
  rit 1 13/2 Châteaurenard - Sainte-Maries-de-la-Mer 150 km Bouhanni Bouhanni
  rit 2 14/2 Aubagne - La Ciotat 175 km Vlasov Vlasov
  rit 3 15/2 Istres - Mont Ventoux (Chalet Reynard) 140 km Quintana Quintana
  rit 4 16/2 Avignon - Aix-en-Provence 171 km Doull Quintana