Shane McLeod: "Verliezen in Pro League mag, als je oorlog in Tokio wint"

  Shane McLeod wijst de Red Lions de weg.

  Shane McLeod werd afgelopen zaterdag verkozen tot Coach van het Jaar in België. Ook in Nieuw-Zeeland is hij genomineerd voor die prijs. Maar 2020 wordt voor McLeod en zijn Red Lions veel belangrijker dan 2019.

  Vanaf eind januari moeten de Red Lions al aan de slag in de Pro League met duels in Australië, Nieuw-Zeeland en India. "De Pro League is geen doel dit jaar", is McLeod duidelijk. "Het is veel belangrijker om het team klaar te stomen voor Tokio. Het is niet erg om een paar duels te verliezen als we uiteindelijk de oorlog in Tokio winnen."

   

  "De matchen tegen Australië zijn voor België de eerste competitieve interlands in een lange tijd. Bovendien verwacht ik dat we Australië kunnen tegenkomen in de eindfase van de Olympische Spelen. Dus moet je nu nadenken over wat je wil prijsgeven en wat niet. Dat wordt een beetje een kat-en-muisspel."

   

  "Ik zal tevreden zijn als we na die eerste 6 wedstrijden vooruitgang geboekt hebben én als ik een duidelijk beeld zal hebben over mijn olympische selectie. Het gevaar van de Pro League bestaat erin dat je door goeie resultaten voor de eindzege zou gaan. Want dan denk ik dat je te veel zult prijsgeven als team."

  "Winnen van Nederland kan voordeel en nadeel zijn"

  Het olympische speelschema is al bekend. De Red Lions openen tegen Nederland en Duitsland. Is dat een voor- of een nadeel? "Voor een eerste wedstrijd op de Spelen is iedereen altijd zenuwachtig", zegt McLeod. "En Nederland-België zou ook de finale kunnen zijn."

   

  "Als je meteen wint, dan is dat een groot voordeel. Maar als je dan in de finale opnieuw tegen Nederland moet spelen, dan is het een nadeel. Dat hebben we bijvoorbeeld gezien op het WK rugby en op het EK hockey in 2017. Want je leert veel uit nederlagen."

   

  "Wat ik wel goed vind aan onze poule is dat het normaal gezien duidelijk is welke landen zullen doorstoten. Als je dan Australië ontloopt, dan moet je afrekenen met India, Spanje, Argentinië of Nieuw-Zeeland. Dus als je kunt vermijden dat je als vierde eindigt, dan moet het goedkomen."

  Als je meteen wint, dan is dat een groot voordeel. Maar als je dan in de finale opnieuw tegen Nederland moet spelen, dan is het een nadeel. Want je leert veel uit nederlagen.

  "Ik wil de deur niet sluiten voor kansen na sabbatperiode"

  Wat zeker vast staat, is dat Shane McLeod na de Olympische Spelen een sabbatperiode inlast. "De reden daarvoor is tweeledig. Enerzijds moeten de jongens al een hele tijd luisteren naar mijn stem, maar de voornaamste reden is persoonlijk. Mijn moeder en tante hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn leven en ik wil dat ze mijn gezin leren kennen en omgekeerd."

   

  Wat ligt er dan te wachten op McLeod na die sabbatperiode? "Dat weet ik nog niet. Ik houd van nieuwe uitdagingen. Nu doe ik ook al wat dingen in de bedrijfswereld en dat vind ik interessant. En sport in België zit nu in een goede positie. Het zou leuk zijn om iets te doen in de Belgische sportwereld."

   

  "Dat ik hockey vaarwel zal zeggen? Dat heb ik niet gezegd. Op vele vlakken zou het jammer zijn om niet in het hockey te blijven, maar alles heeft zijn tijd. Ik zal het beste kiezen voor mezelf en voor mijn gezin. Ik wil de deur niet sluiten voor kansen."