Ga naar de inhoud

Stoffel Vandoorne: "Moest Alonso bijna altijd laten passeren"

"Binnen het team verliep alles zoals Fernando Alonso het wou."

Stoffel Vandoorne (27) kijkt niet graag terug op zijn Formule 1-periode. In een uitgebreid interview met Sport/Voetbalmagazine praat de Belgische rijder toch over zijn bewogen jaren bij McLaren. "Een fake wereld waarin iedereen zijn eigen belangen te verdedigen heeft", noemt hij de koningsklasse van de autosport.

"Alonso kreeg altijd wat hij wou"

Stoffel Vandoorne racete in de Formule 1 voor McLaren in 2017 en 2018, niet meteen topseizoenen voor het team met een roemrijk verleden. Onze landgenoot vormde een duo met tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso.

 

"Ik heb nooit problemen met hem gehad, maar hij kreeg altijd wat hij wou", stelt Vandoorne in Sport/Voetbalmagazine. "Er waren altijd twee, drie goed geplaatste personen binnen het team die er zorg voor droegen dat alles verliep zoals Fernando het wou."

 

Onze landgenoot slaagde er nauwelijks in om sneller te racen dan Alonso. "Het team gaf hem alle steun en macht", legt Vandoorne uit. "Elke rijder zou geprofiteerd hebben van extra materiaal om beter te presteren dan zijn ploegmaat."

 

"Op papier ben ik nooit voor Alonso geëindigd, maar van alle teamgenoten ben ik wel het dichtst in zijn buurt gekomen, zelfs vlak achter hem. McLaren heeft me nooit gezegd dat ik niet voor hem mocht eindigen, maar in de wedstrijd vroegen ze me wel om hem te laten passeren. Dat deden ze bijna altijd."

Stoffel Vandoorne: "Van alle teamgenoten ben ik wel het dichtst in zijn buurt gekomen."

"Een fake wereld"

Formule 1, Stoffel Vandoorne heeft er zijn buik even vol van. "Het is een beetje een fake wereld waarin iedereen goed met mekaar opschiet, maar vooral zijn eigen belangen te verdedigen heeft", is hij scherp in Sport/Voetbalmagazine.

 

"In de Formule E, Le Mans of de WEC-uithoudingsraces vind je op dit moment het pure racen. Daar kom je om te racen, niet om aan politiek te doen."

"Formule 1 is de grootste, Formule E zit er net onder"

Vandaag snijdt Stoffel Vandoorne zijn tweede seizoen in de Formule E aan. Onze landgenoot zit achter het stuur van de allereerste Mercedes in de elektrische raceklasse.

 

"Formule 1 blijft het grootste kampioenschap, Formule E zit daar net onder", dixit de Belgische topcoureur. "Het is een van de meest competitieve kampioenschappen waar ik al in gereden heb. Veel rijders hebben ervaring in de Formule 1, anderen hebben een palmares waarmee ze in de F1 zouden terecht kunnen."

 

"Het is de toekomst. Daarom zie je er ook meer en meer autoconstructeurs", besluit Vandoorne.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.