Mathijssen brandt van ambitie met zijn U19: "Kans om Europees kampioen te worden"

Jacky Mathijssen en zijn groep zitten op de juiste route voor het EK.

De Belgische jeugdselecties boeren goed. De U21 boekten zondag een prestigieuze overwinning tegen Duitsland in hun EK-voorronde, de U19 staan op hun beurt weer een stapje dichter bij het EK. En U19-bondscoach Jacky Mathijssen legt de lat hoog, zeer hoog.

"Er zijn slechts 7 vrije tickets voor het EK"

Terwijl er bij de grote jongens EK-tickets bij de vleet zijn, is dat bij de U19 niet het geval. De Belgen sloten gisteren hun eerste kwalificatieronde met 9 op 9 af.

 

Ze stoten nu door naar de eliteronde, waar nog eens 28 landen (7 groepen van 4 landen) in actie komen. De 7 groepswinnaars mogen samen met gastland Noord-Ierland deelnemen aan het EK in juli volgend jaar.

 

"Met 9 op 9, een puntentotaal dat waarschijnlijk niet veel landen zullen behalen, kom je bij de loting voor de eliteronde in pot 1 terecht", legt bondscoach Jacky Mathijssen uit.

 

"Er zijn slechts 7 vrije plaatsen voor het EK. Je moet dus heel wat landen voorbij voor je daar geraakt en vandaar is het zo belangrijk om de landen in pot 1 te kunnen ontwijken."

 

"Ik zit met een mooie generatie voetballers die elkaar gevonden hebben, die elkaar beter maken. Het zou heel spijtig zijn mochten we onderweg geblokkeerd worden."

Met Verschaeren en Doku? "Dan hebben we een team dat EK kan winnen"

Wat maakt deze lichting dan beter dan de voorgaande selecties? Mathijssen: "In de breedte is ze sterker. Ik heb niet alleen 10 goeie jongens op het veld, ik heb ook een heel goeie bank."

 

"Ze zijn ook complementair. Ik heb snelheid, ik heb jongens die leiding kunnen geven, ik heb echte spelmakers. Het rendement is wel nog een beetje een probleem."

 

Aangezien het om de U19 gaat, zouden ook Yari Verschaeren (18) en Jérémy Doku (17) bij deze selectie mogen aantreden.

 

"Leeftijdsgericht mag dat. Mochten de clubs en de bondscoach daarmee akkoord gaan, dan hebben we een team dat kans maakt om Europees kampioen te worden. Of er overlegd wordt met bijvoorbeeld Roberto Martinez? We moeten er eerst met deze groep geraken en dan kunnen we praten." 

"Meer dan één speler van deze groep zal uitgroeien tot meer"

Ziet Mathijssen in deze kern toekomstige Rode Duivels spelers voor op het allerhoogste niveau? "Als je in elke jaarlichting 1 jongen kan overhouden aan de eindstreep, dan heb je op een periode van 10 jaar een goeie ploeg."

 

"Ik denk dat hier meer dan één jongen zal uitgroeien tot meer. Veel spelers hebben een voorsprong tegenover de meeste andere lichtingen die ik heb gezien. Nu is het een kwestie van elkaar beter maken."