Skiër Armand Marchant is terug na zware blessure: "3 jaar gerevalideerd"

  Armand Marchant

  De Belgische skitoppers Sam Maes en Armand Marchant waren gisteren uitzonderlijk niet in de Oostenrijkse bergen te vinden, maar wel op de indoorskipiste in Peer. Marchant staat eindelijk weer op de latten na een horroblessure die hem bijna 3 jaar aan de kant hield.

  Volgende maand is het exact 3 jaar geleden dat Armand Marchant voor een huzarenstukje zorgde: hij was de eerste Belg ooit die punten pakte op een Wereldbekermanche alpijnse ski. Dat gebeurde in het Franse Val d’Isère. Marchant was nog niet eens 19 jaar, zijn bedje leek gespreid. Maar een maand later brak hij in het Zwitserse Adelboden zijn scheenbeen op meerdere plaatsen. Het begin van een lange donkere periode.

   

  "Ik heb bijna 3 jaar aan een stuk gerevalideerd. In die periode ben ik 7 keer geopereerd. Bij momenten vroeg ik me af of het allemaal de moeite loonde. Maar ik ben hard blijven trainen met dat ene doel voor ogen: terugkeren op topniveau", vertelt Marchant aan Sporza.

   

  "Het geloof in mijn eigen kunnen is nooit weggeweest. Mijn prestatie in Val d’Isère (net voor de blessure) heeft me verteld dat er veel mogelijk is. Dat moment van gelukzaligheid heb ik bij mijn zware revalidatie altijd voor ogen gehouden. Daar putte ik kracht uit."

  Ik beschik opnieuw over al mijn mogelijkheden, ik sta weer op de ski’s, misschien wel sterker dan ooit.

  Armand Marchant

  Maar nu is Marchant helemaal terug. Sinds de zomer neemt hij weer deel aan competities. Daarin sprokkelde hij zoveel punten dat hij nu alweer dicht bij de top 50 van de wereld staat. Op korte termijn wil hij naar eigen zeggen snel weer naar de top 30.

   

  "Ik voel me echt in vorm na heel veel trainingsarbeid en ontelbare uren in de gym. Alles lijkt goed te zitten om op termijn terug het niveau te halen van voor mijn blessure. Ik beschik opnieuw over al mijn mogelijkheden, ik sta weer op de ski’s, misschien wel sterker dan ooit. Voor mij mag de winter beginnen."

  Sam Maes: "Wil dit seizoen bevestigen"