Pro League biedt amateur- en profclubs handleiding aan tegen spreekkoren

  Onlangs nog gingen Bulgaarse fans veel te ver tijdens een interland tegen Engeland.

  De Pro League heeft een handleiding ontwikkeld die Belgische voetbalclubs moet helpen in hun strijd tegen discriminerende spreekkoren in voetbalstadions. "We willen enkel de positieve, inclusieve waarden van het Belgische voetbal uitdragen."

  "Juichen bij een doelpunt, vloeken bij een verkeerde pass, de ploeg aanmoedigen tot het laatste fluitsignaal. Voetbal is een feest en supporteren met passie een noodzaak. Daarin hebben kwetsende en discriminerende uitlatingen tegenover de tegenstander evenwel geen plaats", zo klinkt het bij de Pro League.     

   

  De Pro League stelde in februari 2018 zijn actieplan voor tegen racisme en discriminerende spreekkoren. Clubs werden daardoor verplicht om proactief op zoek te gaan naar overtreders. Het Bondsparket kreeg de opdracht om profclubs rechtstreeks voor de bevoegde tuchtorganen te dagen bij elke overtreding. Voor supporters die zich alsnog bezondigden aan kwetsende spreekkoren werden verplichte vormingen ingevoerd.

   

  Om de clubs ook preventief te ondersteunen, beloofde de Pro League ook educatief materiaal. Dat komt er nu in de vorm van de nieuw ontwikkelde handleiding "Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen". Die wordt ook aangeboden aan amateurclubs en andere sportfederaties. Op 13 november organiseert de Pro League ook een seminarie met verschillende sprekers.