KVO in nauwe schoentjes: stad Oostende stuurt brief naar Marc Coucke

  Marc Coucke ten tijde van de bouw van de hoofdtribune.

  De financiële situatie van KV Oostende is allesbehalve rooskleurig. De eersteklasser kreunt onder de huurprijs van de nieuwe hoofdtribune en enkele dure spelerslonen. Het bestuur heeft daarover gepraat met de stad Oostende, die op haar beurt een brief stuurde naar Marc Coucke.

  Dat KV Oostende het sinds het vertrek van geldschieter Marc Coucke naar Anderlecht niet breed heeft, is een publiek geheim. 

   

  Franck Dierckens nam de touwtjes in februari in handen, maar heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

   

  "Bij mijn overname heb ik meteen een kapitaalverhoging doorgevoerd om de licentie te behalen", zegt Dierckens, die al een tijdje extra investeerders zoekt.

   

  "Ik wist toen echter al dat er in de toekomst nog flink bezuinigd zou moeten worden om de club zelfbedruipend te maken. Dat hebben we door enkele ingrepen intussen gedaan, maar de hoogste kosten zijn gebleven, namelijk enkele dure spelerslonen en de huur van de nieuwe hoofdtribune."

   

  "Daarom heb ik gesprekken aangeknoopt met de stad Oostende en onze grootste schuldeisers om gezondere economische afspraken te verkrijgen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat alle partijen het beste voor hebben met KVO en constructief willen meewerken aan oplossingen."

  Dierckens speelt open kaart:

  "Tribune huren kost 1,2 miljoen per jaar"

  Burgemeester Bart Tommelein bevestigt de gesprekken tussen de club en de stad én het voornemen om de zaak grondig aan te pakken.

   

  "Uit overleg met KV Oostende blijkt dat de financiële situatie van de club precair is. We zijn bezorgd", zegt Tommelein.


  "Eén van de redenen van deze situatie is de tribune en de hoge huur die de club moet betalen: 1,2 miljoen euro per jaar. Toen Marc Coucke hier nog voorzitter was, was dat nog maar 800.000 euro. Daarnaast zijn er nog de vele schulden uit het verleden. Dat zorgt ervoor dat de situatie helemaal niet oké is."

   

  "Marc Coucke en zijn investeringsmaatschappij hebben de hoofdtribune kunnen bouwen met een erfpachtovereenkomst. In artikel 12 van die overeenkomst staat heel duidelijk dat als KVO niet meer in het stadion zou voetballen, dat de erfpachtovereenkomst dan vervalt."

   

  "Dat betekent dat er geen huur meer betaald wordt en dat er dan een situatie ontstaat waarbij het stadion én de tribune automatisch eigendom worden van de stad Oostende, zonder vergoeding. Meneer Coucke heeft er geen enkel belang bij dat deze situatie zich zou voordoen, dus zullen we eens moeten praten om hier een oplossing voor te zoeken."

  "Coucke moet zijn verantwoordelijkheid nemen"

  Tommelein stuurt aan op een dialoog met Coucke, voor de situatie helemaal ontspoort.

   

  "Het gaat over een afspraak die meneer Coucke gemaakt heeft met de stad Oostende. Meneer Coucke heeft de club intussen verlaten en dat betekent nu dat de club financieel moet kunnen overleven, maar dat kan ze niet met de huur van 1,2 miljoen euro per jaar en de schulden uit het verleden."

   

  "Meneer Coucke moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Wij willen dat KVO in zijn stadion kan blijven voetballen, maar als dat door een financieel debacle niet meer kan, dan heeft meneer Coucke geen tribune meer en kan hij geen huur meer vragen. Dus zitten we in een situatie waarin de beide belangen zeer belangrijk zijn en we best met elkaar praten."