"Als een Fransman de Tour niet wint, zal het niet aan ASO gelegen hebben"

  Wuyts

  Michel Wuyts kijkt nu al uit naar de Tour van volgend jaar.

  Wielercommentator Michel Wuyts steekt zijn enthousiasme over het parcours van de Tour 2020 niet onder stoelen of banken. "Ik voorspel een Tour met veel afwisseling."

  Ik vind het een aantrekkelijke Tour. Ze hebben er een mooie puzzel van gemaakt, met klimwerk vanaf het begin en daar tussenin, als steentjes, een paar vlakke etappes. Want ik kom toch aan 7 à 8 sprinterskansen.

   

  Het valt mij op dat alle massieven beklommen zullen worden. Vooral het slotakkoord wordt zwaar. Dit jaar was dat duidelijk té zwaar en zag je hen in de Alpen allemaal stukgaan. Dat is nu weer het geval. Wordt die klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles dan wel een cadeau of juist een afschrikkingsmodel, zodat ze er in de Alpen niets van willen maken?

  De Fransen, zoals Pinot en Alaphilippe, krijgen alles wat ze graag lusten. Als een Fransman de Tour van 2020 niet wint, zal het niet aan organisator ASO gelegen hebben. Het is een Tour op hun maat, maar ook die van titelverdediger Bernal of misschien een Pogacar.

   

  Ik voorspel sowieso een Tour met veel afwisseling, ook met kansen voor de baroudeurs. Een type-De Gendt kan hier zeker aan zijn trekken komen. Maar diegene die we het meest in the picture zullen zien rijden, wordt wellicht Alaphilippe.

  Vooral het slotakkoord wordt zwaar. Zal die klimtijdrit niet afschrikkend werken?

  Michel Wuyts

  "Omgeving van Van Aert heeft gas teruggenomen in strijd tegen ASO"

  Bij Jumbo-Visma gaan ze ervan uit dat Wout van Aert opnieuw aan de start zal staan, ondanks dat zijn entourage gedreigd heeft met een rechtszaak tegen ASO. Ik hoop alvast dat ze met elkaar praten. Ik heb ook begrepen dat de omgeving van Van Aert al wat gas terugneemt.

   

  Ik verwijs graag terug naar het geval met Nibali, die 2 jaar geleden door contact met toeschouwers op een slecht georganiseerd stuk van Alpe d'Huez zijn heup brak. Daar is na eerdere dreigingen ook gas teruggenomen.

   

  Ik hoor dat ze bij Jumbo-Visma aansturen op een overeenkomst tussen de verzekering van Van Aert en van ASO. Dat lijkt mij de beste oplossing mocht het eventueel minder goed aflopen met die blessure. Dan heeft Van Aert toch iets om op terug te vallen bij een financieel verlies.

   

  Michel Wuyts

  Michel Wuyts over het Tourparcours in Het Journaal