Belgian Cheetahs snellen naar 5e plaats in eerste WK-finale

  De Belgian Cheetahs pronken met de Belgische driekleur.

  De Belgian Cheetahs pronken met de Belgische driekleur.

  Op het WK atletiek hebben de Belgische aflossingsvrouwen het meer dan behoorlijk gedaan in de finale van de 4x400 meter. Slotloopster Camille Laus kwam als 6e over de finish, maar Canada (5e) werd later nog uit de uitslag geschrapt. De VS haalde het met een straat voorsprong.

  In hun eerste WK-finale konden de Belgian Cheetahs onbezorgd lopen, omdat ze dankzij de finaleplaats al zeker waren van het ticket voor de Olympische Spelen in 2020. Startloopster Hanne Claes, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus liepen sterk en hielden Oekraïne en Nederland achter zich.

   

  Die zesde plaats was een prachtig resultaat, maar het werd nog beter. Jamaica (3e) en Canada (5e) werden na de finale beiden gediskwalificeerd, waardoor de Cheetahs plots op de 4e plaats stonden in de daguitslag. Maar even later werd de diskwalificatie van Jamaica tenietgedaan.  

   

  Op dit WK moesten de Belgen het stellen zonder Cynthia Bolingo, op de sukkel met haar achillespees.

  Belgian Cheetahs lopen als 6e over finish, maar worden 5e

  Laus: "Volgend jaar nog sterker"

  "Ik denk dat we volgend jaar geen keuze hebben: we moeten een medaille winnen in Tokio", lachte Camille Laus nadat ze te horen had gekregen dat de Belgian Cheetahs 4e geëindigd waren na 2 diskwalificaties (even later werd de diskwalificatie van Jamaica tenietgedaan).

   

  "Het is een beetje bizar dat we (aanvankelijk) 2 plaatsen opschoven door die diskwalificaties. Maar dat is nu eenmaal de aflossing. Het is heel moeilijk om de stokwissel goed uit te voeren. We weten dat er sterkere teams aan de start staan, maar dat hun wissels foutief kunnen verlopen. Daarom maken we altijd kans op een medaille."

   

  "Maar we beseffen dat we wel nog ver verwijderd zijn van het podium. Volgend jaar zullen we nog sterker voor de dag komen."

  Couckuyt: "Was een zalige sfeer"

  "Het was magisch", glunderde Paulien Couckuyt. "Hanne (Claes) stond klaar in de startblokken met discoballen, het was een zalige sfeer."

   

  "Zelf heb ik veel sneller gelopen dan gisteren. Die Nederlandse heb ik op het einde nog proberen in te halen en ik kon nog net voor haar de stok wisselen. Het was een heel goede race."

  Claes: "Mogen al dromen van volgend jaar"

  "We hebben op heel korte tijd getoond dat we tot de Europese top behoren.We zijn vandaag het op 2 na beste Europese land en dat is fantastisch", reageert Hanne Claes.

   

  "We beseffen nog niet helemaal dat we 5e zijn geworden op het WK. We mogen dit toernooi met opgeheven hoofd verlaten en dromen van volgend jaar (van de Olympische Spelen)."

   

  Wat vindt Claes van het brons van de Tornados? "Dat is echt supermotiverend. De manier waarop ze brons veroveren, was fantastisch om te zien."

  Vervaet: "Het moet nog allemaal doordringen"

  Ook Imke Vervaet besefte nog niet helemaal wat de Belgian Cheetahs gerealiseerd hebben op het WK. "Gisteren waren we heel blij dat we in die finale stonden. Nu moet het nog allemaal wat doordringen wat er deze week gebeurd is."

   

  Wat vond Vervaet van haar eigen race? "Ik wou inschuiven voor Nederland en Oekraïne en dat is gelukt. Gisteren was mijn laatste rechte lijn wel beter, maar uiteindelijk was een goede race."

  Uitslag finale 4x400 meter (vrouwen)
  1. Verenigde Staten 3'18"92
  2. Polen 3'21"89
  3. Jamaica 3'22"37
  4. Groot-Brittannië 3'23"02
  5. BELGIE 3'27"15
  6. Oekraïne 3'27"48
  7. Nederland 3'27"89
  . Canada diskwalificatie