• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "De professor" (of "Obama"), na afscheidsmatch: "Lange, emotionele dag"

  Kompany: "Niet normaal wat er allemaal gebeurt."

  Kompany: "Niet normaal wat er allemaal gebeurt."

  Vincent Kompany heeft woensdag een schitterend vaarwel gekregen in Manchester. De galawedstrijd voor ruim 50.000 mensen was de apotheose van een geweldige uitwuifdag. Kompany kijkt met grote voldoening terug, net als drie Nederlanders die gisteren van de partij waren.

  "Het is een lange en emotionele dag geworden", zei Kompany na de galawedstrijd voor de Sporza-microfoon van Peter Vandenbempt.

   

  "Ik ben trots op wat hier 11 jaar lang (de periode dat Kompany bij City was, red) gerealiseerd is. En als je dan naar deze dag kijkt... Het is niet normaal."

   

  "Er is een straat naar mij genoemd, er zat 51.000 man in het stadion. Ik besef maar al te goed dat dat zeer speciaal is. Ze gaan zelfs een standbeeld voor mij oprichten, ik weet niet wat ik daar op moet zeggen. Ik heb er geen woorden voor."

   

  "Ik heb bij City zo goed mogelijk mijn werk proberen te doen. Op het moment dat je weg bent, besef je hoe groot zo'n club als City wel is. Dit is een mega-mega-club. Als je hier dan op deze manier in de bloemetjes gezet wordt, is dat fantastisch."

   

  "Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling, maar dit is wel prachtig in het kader van een clubcultuur. Het is mooi dat je beloond wordt voor de visie die je samen met de club en de supporters gevolgd hebt."

   

  "Of ik nu echt geen spijt heb dat ik zelf niet kon meespelen? Neen. Mijn laatste wedstrijd voor City was vorig seizoen tegen Leicester. Het was perfect om vanavond een hele wedstrijd naast Pep Guardiola te zitten en over voetbal te praten. Ik heb het mooi afgerond hier."

  Van der Vaart: "Het was fantastisch"

  Kompany speelde in de jaren 2000 in Hamburg samen met Rafael van der Vaart. De Nederlander was in Manchester ook van de partij tijdens de uitzwaaiwedstrijd voor de Belg.

   

  Van der Vaart: "Het was fantastisch. Als je voor zoveel mensen kunt spelen, is dat uniek. Vincent is een grote speler. Jammer dat hij zelf niet op het veld stond, maar ik ben superblij dat ik er zelf bij mocht zijn. Ik hoop dat Vincent volgende maand bij mijn testimonial in Hamburg kan zijn."

   

  "Ik ken Vincent dus inderdaad van bij Hamburg. Hij was zeer bijdehand. Hij kon kiezen tussen nummer 5 en 10. Je raadt al welk nummer hij nam. Dat zegt iets over zijn mentaliteit. Hij is een geweldige gozer, ik ben heel blij dat ik met hem samengespeeld heb."

  Van der Sar: "In rijtje met Rio Ferdinand"

  Edwin van der Sar was een van de vele sterren op het veld. De Nederlander stond - uiteraard - in doel. Even wennen toch, want Van der Sar is al enkele jaren actief als algemeen directeur van Ajax.

   

  "Ik doe dit niet heel vaak meer", lacht Van der Sar. "Het was een beetje roestig, maar uiteindelijk was het heel leuk om hier deel van te mogen uitmaken."

   

  "Het mooie aan het verhaal van Vincent bij Man.City is dat hij hier al was op het moment dat de grote veranderingen bij City nog moesten komen. Hij heeft echt iets neergezet. Zelf heb ik bij Man.United lang jongens als Rio Ferdinand en Nemanja Vidic voor me gehad. In dat rijtje hoort Vincent thuis."

  De Jong: "We noemden hem de professor"

  Nigel de Jong was twee keer de ploegmakker van Kompany. Eerst bij Hamburg, daarna bij Manchester City. Ook de voormalige pitbull van het middenveld mocht woensdagavond niet op het appel ontbreken.

   

  "Het was leuk om met Vincent herinneringen op te halen. Ik ken hem heel goed en we hebben altijd contact gehouden", zegt De Jong. "Vandaag ging het echt om hem, om te tonen dat er in de hele stad veel liefde voor hem is."

   

  "Vincent was een heel goeie ploegmaat en een heel goeie kapitein. Hij was altijd bezig met alles zo goed mogelijk te organiseren. Hij was de eerste die problemen aanpakte. Hij was een geliefde persoon, zeer nederig, altijd bezig met de club en nooit egoïstisch."

   

  "Ik zet Vincent heel hoog in de geschiedenis van centrale verdedigers. Hij heeft veel blessures gehad, maar voor mij is hij een van de beste centrale verdedigers die de wereld gezien heeft. Voor City was hij ongenaakbaar. Als hij fit was, was hij niet normaal. Dan was hij een beest, waar elke spits angst voor had. Ik schat hem heel hoog in."

   

  Nu is Kompany speler-manager bij Anderlecht. De Jong: "Ik heb altijd een trainer in Vinnie gezien. Dat zagen we vroeger al aankomen. Hij was altijd boeken aan het lezen en met businessmanagement aan de slag. We noemden hem "de professor" en "Obama", want hij was altijd bezig. Vinnie wil ook altijd iets moeilijks doen, in plaats van iets makkelijks."