Onthoofd Team USA verlaat het WK basketbal met het schaamrood op de wangen

  Rudy Gobert (links) was dé uitblinker bij Frankrijk.

  Het WK basketbal zal niet voor de derde opeenvolgende keer gewonnen worden door de Verenigde Staten. In de kwartfinales ging een onthoofd Team USA met de billen bloot tegen Frankrijk: 79-89. Voor de VS is het de eerste nederlaag op een groot toernooi sinds 2006.

  Eerste nederlaag sinds 2006

  Ondanks de afwezigheid van alle grote NBA-supersterren, begon Team USA toch als favoriet aan het WK basketbal. De Amerikanen hadden het in de groepsfase enkel moeilijk met Turkije, in de tweede ronde werden de puntjes op de i gezet tegen Griekenland en Brazilië.

   

  De Fransen, met heel wat NBA-geweld tussen de lijnen, waren in de kwartfinales een eerste echte test. Al voor de rust werd duidelijk dat het voor de Amerikanen geen zondagswandeling zou worden: 39-45 in het voordeel van de Fransen.

   

  Na de onderbreking en ongetwijfeld een donderpreek van coach Gregg Popovich, kwamen de Amerikanen als herboren uit de kleedkamers. Dankzij uitblinker Donovan Mitchell (29 punten) leek er bij het ingaan van het slotkwart geen vuiltje aan de lucht.

   

  Maar daarin stortte Team USA als een kaartenhuisje in elkaar. De driepunters (7 op 27) wilden er niet meer in en ook vanaf de vrijworplijn (14 op 21) lukte het niet. Onder leiding van Rudy Gobert (21 punten en 16 rebounds) gingen de Fransen op en over de VS, om uiteindelijk nog met 10 punten verschil te winnen. Een mokerslag!

   

  Na 58 zeges na elkaar weten de Amerikaanse NBA-vedetten opnieuw wat verliezen is. Het is voor Team USA, winnaar van de laatste twee WK's en laatste drie Olympische Spelen, de eerste nederlaag sinds 2006. Frankrijk speelt vrijdag tegen Argentinië voor een allereerste finaleplaats op een WK.

  De hoogtepunten van de wedstrijd: