Schuermans ambieert top 8 op WK: "Ben fysiek en mentaal klaar"

  Jens Schuermans

  Zaterdag staat in Mont Sainte-Anne (Canada) het WK mountainbike cross-country voor de elite mannen op het programma. Door de afwezigheid van Mathieu van der Poel ligt de strijd om de regenboogtrui helemaal open. Ook Belgisch kampioen Jens Schuermans is van de partij: "Dit weekend moet de kers op de taart worden."

  "Ben niet ontevreden over mijn prestaties dit seizoen"

  Belgisch kampioen Jens Schuermans kan al terugblikken op een uitstekend seizoen. De 26-jarige Belg wilde dit jaar de stap zetten naar de wereldtop, en daar is hij naar eigen zeggen in geslaagd. "Ik ambieerde een top-tien-notering op een Wereldbeker, en in Les Gets (Frankrijk) is me dat ook gelukt."

   

  "Verder heb ik ook nog het podium gehaald op de Short Track in Val di Sole (Italië). Nee, ik kan niet ontevreden zijn over mijn prestaties dit seizoen. Dit weekend moet de kers op de taart worden. Het mooie Canadese parcours maakt al 25 jaar deel uit van het Wereldbeker-circuit en is gewoon top. Het zal heel fysiek worden, maar ook heel technisch, met veel uitdagende afdalingen."

   

  "De beste mountainbikers zullen zeker bovendrijven. De laatste tijd werd er uiteraard wel veel getraind op het parcours, waardoor de paden er nogal stoffig en brak bijlagen. Gelukkig is het de afgelopen dagen vochtig geweest - het heeft vannacht zelfs flink geregend - zodat de wegen ietwat konden herstellen na die zware belasting."

  Jens Schuermans (r) werd in Les Gets derde op de Short Track.

  "Top 8? Als ik een goede dag heb, moet dat mogelijk zijn"

  Voor Schuermans verliep de voorbereiding op het WK evenwel niet over een leien dakje. "In de periode tussen het EK en de laatste Wereldbeker heb ik wat gesukkeld met mijn darmen. De laatste twee weken gaat het gelukkig wel opnieuw in stijgende lijn. Ik verkeer niet meteen in bloedvorm, maar ben wel klaar om het WK te rijden: zowel mentaal als fysiek."

   

  "Voor mij staat het WK op gelijke hoogte met een Wereldbeker-manche. Ik ben toch nog niet in staat om die regenboogtrui te veroveren. Er hangt hier natuurlijk wel een andere sfeer door de aanwezigheid van de landenteams, waardoor het specialer aanvoelt."

   

  "Of ik de top acht kan halen? Als ik een goede dag heb, en ik kom in de beste
  omstandigheden aan de start, zou dat wel binnen mijn mogelijkheden moeten liggen.
  Mijn darmproblemen hebben die ambitie wel enigszins beknot, maar ik zal er
  alles aan doen om zo dicht mogelijk te eindigen."

  "Schurter of Flückiger wordt werelkampioen"

  Uittredend wereldkampioen Nino Schurter (Zwitserland) lijkt nu opnieuw torenhoog favoriet om zichzelf op te volgen. “Inderdaad. Het is een echte kampioen. De laatste wereldbekers rijdt hij echt uitstekend. Het parcours ligt hem bovendien ook goed."

   

  "Matthias Flückiger (Zwitserland), die dit jaar zijn voet naast die van Schurter en Van der Poel kon zetten, zou in staat moeten zijn hem het vuur aan de schenen te leggen. Een van die twee wordt wereldkampioen."

  Nino Schürter verdedigt zijn titel zondag.

  "Van der Poel is dé favoriet voor goud in Tokio"

  Ook het mountainbikewereldje maakte de laatste seizoenen kennis met toptalent Mathieu van der Poel. Hoe straf vindt Schuermans de prestaties van de Nederlander? "Goh, heel straf eigenlijk. Hij heeft me wel niet meteen verrast met zijn resultaten, die
  had ik wel verwacht."

   

  "De snelheid waarmee hij zich die mountainbiketechniek – toch heel anders dan die in de cyclocross - heeft aangemeten, dat verbaasde me dan weer wél. Dat hij in Val di Sole zo dominant voor de dag zou komen, had ik ook niet verwacht. De hypersteile beklimmingen leken niet op zijn maat gesneden en toch won hij daar. Hij is voor mij dan ook dé favoriet voor het goud op de Olympische Spelen in Tokio."

   

  "Of er mountainbikers blij zijn dat hij niet meedoet zondag? Neen, iedereen wil dat de beste wint. Wie zondag die regenboogtrui ook om de schouders krijgt gehangen: de afwezigheid van Matthieu zal die zege ietwat minder knap doen ogen.”

  Mathieu van der Poel troeft alle tegenstanders af in Val di Solle.