Olympische testtriatlon beroert: hitte, ingekort parcours en diskwalificatie nummers 1 en 2

  Georgia Taylor-Brown en Jessica Learmonth finishen hand in hand als 1e, maar worden gediskwalificeerd.

  Flora Duffy uit de Bermuda's heeft het olympische triatlontestevent in Tokio gewonnen. De wereldkampioene van 2016 en 2017 kwam als derde over de streep, maar profiteerde van de diskwalificatie van de Britten Learmonth en Taylor-Brown, die hand in hand finishten. Dat is verboden. Claire Michel eindigde als 31e. 

  De triatleten waren nog niet begonnen aan het olympische testevent of de temperatuur in Tokio bedroeg 's ochtends om 7.30u al 28,5 graden Celsius. De organisatie besloot daarom om het afsluitende loopgedeelte in te korten van 10 tot 5 kilometer.

   

  De Britten Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown leken te profiteren van de omstandigheden en liepen samen hand in hand over de finish. Een knap staaltje Britse hegemonie, maar de jury van de Internationale Triatlonfederatie zag het anders. Artikel 2.11.f van het reglement bepaalt immers dat atleten die bewust samen finishen, zonder enige inspanning om afgescheiden aan te komen, gediskwalificeerd worden. 

   

  Flora Duffy was, bij haar comeback na een jaar blessureleed, de lachende derde. De tweevoudige wereldkampioene legde de 1.500 m zwemmen, 40 km fietsen en 5 km lopen af in 1u40'19". Landgenote Claire Michel eindigde op de 31e plaats. 

   

  Komende nacht werken de mannen de pre-olympische triatlon af. Landgenoten Jelle Geens en Marten Van Riel duiken in het water.