Mascotte Eendracht Aalst: "Bij fusie met Denderleeuw ben ik geen supporter meer"

  Sportweekend ging afgelopen weekend op bezoek bij de mascotte van traditieclub Eendracht Aalst. "Over 10 à 15 jaar zou ik Eendracht Aalst toch weer graag in eerste nationale zien spelen", zegt mascotte Julien De Cock.

  "Als mascotte vervul ik ook geregeld de rol van steward"

  Eendracht Aalst viert dit jaar zijn 100e verjaardag, maar moet dat doen in 2e amateur. Hoe beleeft zo'n traditieclub al die jaren in het vagevuur van de lagere klassen? Julien De Cock is al sinds jaar en dag mascotte bij Eendracht Aalst en kent de ziel van de club als geen ander.

   

  "Ik ben al sinds mijn 7e supporter van Eendracht Aalst. Ik heb met Aalst veel meegemaakt: goede en slechte tijden. Maar meer slechte dan goede", zegt De Cock.

   

  De goede tijden beleefde De Cock in de jaren 90. In het seizoen 1994-1995 eindigde Eendracht Aalst 4e en bereikte het de halve finales van de Beker van België. "Maar toen hebben we op korte tijd topspelers zoals Gilles De Bilde, Godwin Okpara en Yves Vanderhaeghe verkocht. Dan zit je natuurlijk met een probleem, als je het jaar nadien een mindere periode krijgt."

   

  Als mascotte moet De Cock ook geregeld de rol van steward vervullen. "Er is een

  groot verschil tussen ambiancemakers en ambrasmakers. Ik ben geen politieman, die mensen tegenhoudt en in de gevangenis steekt, bij manier van spreken."

   

  "Ik zeg dan gewoon: "Jongens, blijf kalm. Jullie zullen over de schreef gaan, doe dat niet." Ook dat is een beetje mijn taak als mascotte."

  "Over 10 à 15 jaar weer in 1e klasse spelen"

  Eendracht Aalst snakt ernaar om weer hogerop te spelen. Maar wat kan de traditieclub van de ondergang redden? Een fusie met Denderleeuw?

   

  "Ik ga u 1 ding zeggen: Eendracht Aalst is niet van plan om met Denderleeuw overeen te komen. Als wij verhuizen naar Denderleeuw, dan zal ik tot mijn grote spijt zeggen dat ik geen supporter meer ben van Eendracht Aalst", stelt mascotte De Cock kordaat.

   

  "Over 10 à 15 jaar zou ik graag hebben dat Eendracht Aalst weer in eerste nationale speelt. Dan zal ik misschien een "oud peke" zijn, maar dan zal ik het toch nog kunnen meemaken."

  Bekijk de reportage uit sportweekend: