• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  EK-ganger Lindsey De Grande: "Ik zal nooit meer de atlete zijn die ik was"

  In 2011 haalde Lindsey De Grande een 6e plaats in de finale van de 1500m op het EK indoor.

  Op het EK atletiek voor landenteams, dat dit weekend plaatsvindt in Noorwegen, rekent België voor de 3.000 meter op Lindsey De Grande. In 2011 kreeg de 30-jarige atlete te horen dat ze aan chronische leukemie lijdt. Straks zal ze voor het eerst in 8 jaar een internationale wedstrijd lopen. Sportweekend zocht haar op voor een reportage.

  Na de diagnose van leukemie spatte in 2011 de atletiekdroom van Lindsey De Grande uiteen. De kanker is na 8 jaar nog niet verdwenen, maar wel onder controle. "In slaapmodus", zegt ze zelf. 

  "Sinds mijn diagnose is lopen voor mij een weerspiegeling van hoop. Het is een beetje mijn houvast. Ik weet dat ik nooit meer de atlete zal zijn die ik was. Maar elke startlijn die ik haal, is een overwinning op zich."

  Extreme vermoeidheid, constante pijn en een verstoord centraal zenuwstelsel

  De behandeling is gestopt, maar De Grande blijft last ondervinden van nevenwerkingen. "Je stelt jezelf vaak in vraag: ben ik nu zo kleinzerig geworden? Ik hoopte enorm dat ik me zonder behandeling goed zou voelen en alles zou kunnen. Maar de realiteit is helemaal anders."

   

  "Ze weten ook niet of ik ooit nog volledig zal herstellen. Op mijn dertigste is dat zwaar om te dragen", vertelt De Grande, die nog steeds het Belgische indoorrecord op de 1.500 meter op haar naam heeft staan. 

  "Op het moment dat ik mijn diagnose kreeg, zijn er heel veel dromen ontploft. Enerzijds zal ik nooit weten of ik de Olympische Spelen had kunnen halen, anderzijds was het altijd mijn doel om te weten wat ik uit mezelf kan halen. De vraag is dus hetzelfde gebleven en de situatie is veranderd."

  Ik geloof in de toekomst, maar nog meer in het nu.

  Ondanks haar ziekte behaalde De Grande een universitair diploma kinesitherapie. Voltijds werken lukt nog niet, maar ze blijft hopen: "Ik geloof in de toekomst, maar nog meer in het nu. Ik probeer de dag te nemen zoals hij is, hoe moeilijk dat ook is. En hoop dan dat de optelsom van elke dag tot nog iets moois kan leiden."

  VIDEO: Lindsay De Grande in Sportweekend

  VIDEO: Het volledige interview met Lindsay De Grande