Nederlander Twan van Gendt wereldkampioen BMX na incidentrijke finale

  Nederland boven op het WK BMX. Goud en zilver voor onze Noorderburen.

  Nederland boven op het WK BMX. Goud en zilver voor onze Noorderburen.

  0 / 0

  Op het WK BMX in Zolder heeft Twan van Gendt de wereldtitel bij de elite mannen veroverd. Bij de vrouwen ging het goud naar de Amerikaanse Willoughby. Beide finales werden ontsierd door valpartijen.

  Nederlander De Gendt en Amerikaanse Willoughby pakken goud op WK BMX

  De Nederlander Twan van Gendt (27) schoot in de finale het snelst uit de startblokken. Dankzij zijn vliegende start kon hij de tuimelpertes achter hem, waardoor al zijn concurrenten werden uitgeschakeld of vertraagd, vermijden.

   

  Zijn Nederlandse landgenoot Niek Kimmann werd op grote achterstand tweede, de Franse uittredende wereldkampioen Sylvain André finishte als derde.

   

  Ook de finale bij de vrouwen werd ontsierd door een valpartij. Meteen bij de start sleurde de Australische Sakakibara de Colombiaanse Pajon mee in haar val.

   

  De Amerikaanse Alise Willoughby (28) nam prompt de leiding en gaf die in de rest van de wedstrijd niet meer af. Willoughby werd al eens wereldkampioene onder de naam Alise Post. Ze veranderde haar naam na haar huwelijk met de (nu verlamde) BMX'er (en ex-wereldkampioen) Sam Willoughby. Zilver was er voor de Nederlandse titelverdedigster Laura Smulders, brons voor de Franse Axelle Etienne.

   

  De Belgen speelden geen rol van betekenis op het WK in eigen land. Elke Vanhoof, de bekendste Belgische BMX'ster, was er door een blessure niet bij.

  VIDEO: Twan van Gendt wint incidentrijke finale bij de elite mannen

  VIDEO: Willoughby is de beste in de finale van de vrouwen

  VIDEO: Laura Smulders wint halve finale, zus Merel valt en is uitgeschakeld

  VIDEO: Juniore Marthe Goossens valt en mag kruis maken over finale

  VIDEO: Spectaculaire valpartij bij de elite vrouwen

  VIDEO: Nederlander Harmesen wordt pad in de korf gezet, maar plaatst zich net voor kwartfinale