• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Swings bekroont historisch Belgisch toernooi met zilver op marathon

  Bart Swings

  Swings was tevreden was dat hij de titelstrijd kon afsluiten met zeven plakken.

  Bart Swings heeft op de wereldkampioenschappen skeeleren in Barcelona het zilver behaald op de marathon. Op de Paseo de Gracia had onze landgenoot in de laatste meters geen antwoord op de jump van de Fransman Nolan Beddiaf. De Duitser Felix Rijhnen, de kampioen van 2018, werd derde. 

  Het was de strategie van de Belgische mannen om er een harde race van te maken. Tim Sibiet, Jason Suttels en Indra Médard waren met Swings meestal voorin het peloton te vinden. De ronde van 8 kilometer in het oude centrum van Barcelona was evenwel te weinig selectief. Veel rechte stukken, de klimmetjes omhoog waren niet lastig genoeg en naar beneden werden vluchters snel achterhaald.

   

  Bij de laatste passage voerde Swings de grote groep aan. "Het was niet te vroeg. Mijn sprint was goed. Maar ik had wel een heel toernooi in de benen. En het laatste stuk liep naar beneden. Dat is toch lastig", verklaarde Swings, die tevreden was dat hij de titelstrijd kon afsluiten met 7 plakken. "Zo goed heb ik het nooit eerder gedaan."

   

  Bij de vrouwen ging de titel naar de Italiaanse Francesca Lollobrigida, voor Johana Viveros uit Colombia en de Duitse Sabine Berg. Sandrine Tas, die twee kilometer voor de streep nog kansrijk was, eindigde in de buik van het peloton.

   

  Tas vond vooral het erg massale deelnemersveld gevaarlijk. "Zo wordt een marathon vooral vallen en duwen. Gelukkig was het parcours wel breed genoeg."

   

  Met twaalf medailles (6 keer goud, 2 keer zilver en 4 keer brons) hebben de Belgische skaters de beste prestatie uit de historie neergezet. Het record van Oostende in 2013, toen er 9 plakken werden gewonnen, is geschiedenis. Alleen Colombia veroverde meer titels dan België, maar dat land is al jaren buiten categorie.