• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Swings en Suttels zorgen voor "Belgisch avondje" op WK skeeleren

  Bart Swings

  Bart Swings.

  Bart Swings en Jason Suttels hebben allebei een gouden medaille toegevoegd aan de Belgische oogst op het WK skeeleren in Barcelona. Swings won de 15 kilometer afvalkoers. Suttels was de allerbeste in de puntenkoers over 10 kilometer. De medaillebalans staat al op 11.

  Swings en Suttels hadden in de voorbereiding op het WK vaak samen getraind. Ze wilden vrijdag dan ook niet voor elkaar onderdoen, zo leek het wel. 

   

  De 18-jarige Suttels riep de Colombiaan Raul Ramirez tot de orde in de puntenkoers over 10 kilometer. Het leverde een derde gouden medaille bij de junioren op. "Ik ben totaal kapot, maar heel blij. Drie titels, dat is toch een droom. Ik herstel doorgaans niet heel snel van inspanningen, maar voel wel of ik in een sprint meekan", reageerde Suttels.

   

   Ook Swings kon bij winst op de 15 kilometer afvalkoers een derde gouden medaille ophalen. Swings controleerde de wedstrijd. Voortdurend zat hij vooraan. Op 400 meter voor de streep zette hij aan. Enige tientallen meters voor de finish kon hij zich al zegezeker wanen. De Colombiaan Alex Cujavante was opnieuw verslagen. Op zijn palmares heeft Swings nu zestien wereldtitels.

   

  Sandrine Tas bleef vrijdag buiten de prijzen. Op de afvallingskoers eindigde ze als zesde. In totaal veroverden de Belgische skaters al 11 medailles: 6 gouden, 1 zilveren en 4 bronzen. De Spaanse speaker had het dan ook over een "Belgisch avondje".