Debutant Philipsen duwt Sagan weg in sprint: "Indrukwekkend voor 21-jarige"

  Jasper Philipsen plooit niet voor Peter Sagan (in het groen).

  In een wervelende sprint in de Tour bewees groentje Jasper Philipsen dat hij van geen kleintje vervaard is door zomaar de groene Peter Sagan opzij te zetten. Ploegmaat Alexander Kristoff is verbluft.

  Sagan: "Het was mijn plaats"

  Jasper Philipsen liet zich niet doen in het gevecht om het wiel van Elia Viviani. Ook Peter Sagan had daar zijn zinnen op gezet, maar kreeg een schouderduw van de 21-jarige Tourdebutant.

   

  "Zo zit een sprint nu eenmaal in elkaar", zegt Sagan over het manoeuvre van Philipsen. "Hij heeft het geprobeerd, maar het was mijn plaats."

   

  Alexander Kristoff, de kopman waarvoor Philipsen werkte, geeft toe dat hij meer vertrouwen had moeten hebben in zijn ploegmaat. "Jasper hield mij goed voorin, maar ik heb misschien iets te snel de wielen van de jongens van Deceuninck-Quick Step opgezocht. Ik had wat langer kunnen wachten, omdat Jasper nog altijd goed geplaatst was."

   

  "Maar dit was de eerste keer dat we de kans kregen om onze lead-out uit te proberen, dus ik wist nog niet goed hoe sterk hij was. Hij heeft me vandaag positief verrast. Hij deed het heel goed. Heel indrukwekkend voor iemand die nog maar 21 is om me zo op sleeptouw te nemen."

   

  "Ik denk dat we gedaan hebben wat me moesten doen", zegt Philipsen zelf. "Het was niet gemakkelijk om vooraan te geraken op deze finish, maar Sven Bystrom heeft echt heel veel ervaring en ik moest maar zijn wiel volgen."

   

  "In de laatste 500 meter gaf ik alles wat ik in me had en daarna was het aan Kristoff. Hij ging rond mij en mist net de zege tegen Viviani. Dat is jammer, maar we mogen tevreden zijn met deze prestatie. Misschien schuiven we volgende keer één plekje op."

  In beeld: Jasper Philipsen staat zijn mannetje in de sprint

  Groenewegen: "Komt een van de komende dagen wel goed"

  In tegenstelling tot de eerste dag kon Dylan Groenewegen deze keer wel meesprinten. Maar meer dan een 5e plaats zat er niet in. "Er is niet echts iets foutgelopen. Ik ben gewoon niet duidelijk geweest over wat ik wou in de finale", zegt de Nederlander.

   

  "We moesten een kant kiezen om onze sprint op te zetten. Als ik goed ben, doe ik dat ook, maar vandaag miste ik nog enkele procentjes (hij kwam zaterdag ten val, red) om iedereen aan te sturen."

   

  "Aan de ene kant ben ik wel ontgoocheld, maar aan de andere kant ook niet. Na de eerste dag had mijn Tour al voorbij kunnen zijn. Nu verwacht ik wel dat het een van de komende dagen goedkomt."

  Sagan: "Ik maak me geen zorgen"