Minnen staat voor scharnierpunt in carrière tegen 15-jarig toptalent

  " "

  Minnen staat op 1 duel van haar eerste grandslamhoofdtabel.

  Greet Minnen (21) kan vandaag een flinke stap zetten in haar nog prille carrière. Als ze de 3e kwalificatieronde van Wimbledon tot een goed einde brengt, mag Minnen voor het eerst proeven van een grandslamtoernooi. Maar dan moet ze wel voorbij de 15-jarige Amerikaanse Cori Gauff, door kenners beschouwd als een toekomstige nummer 1. 

  Mijlpaal voor Minnen

  Eerder dit jaar snuffelde Greet Minnen (21) al eens aan de hoofdtabel van Roland Garros . Toen sneuvelde ze in de laatste kwalificatieronde tegen de Russische Sofja Zjoek.

   

  Momenteel staat Greet Minnen op plaats 129 van de wereldranglijst. Voor veel speelsters is dat een scharnierpunt in hun loopbaan. Als ze nog een klein stapje maken, zijn ze rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel van grandslamtoernooien. Daar zijn uiteraard veel WTA-punten te verdienen.

   

  Het kan voor Minnen vandaag de lancering zijn van een nieuw deel in haar carrière. Als ze stagneert, is ze verplicht om weer te gaan spelen in toernooien als Playford, Croissy-Beaubourg en Trnava, waar ze eerder dit seizoen aan de slag was.

  Tegen toekomstige nummer 1?

  De tegenstandster voor Greet Minnen in de 3e kwalificatieronde is de Amerikaanse Cori Gauff (WTA-301). Zij wordt beschouwd als een absoluut toptalent, mogelijk zelfs een toekomstige nummer 1.

   

  Gauff kan alles met een bal. Als junior werd ze al nummer 1 van de wereld, maar vooral de leeftijd waarop ze daar geraakte is indrukwekkend.

   

  Op haar 13e kreeg Gauff van de Amerikaanse tennisbond een wildcard voor de US Open voor junioren. Van die beslissing zal de bond geen spijt gehad hebben: Gauff stootte meteen door naar de finale. Zowat elke match speelde ze tegen meisjes die 4 of 5 jaar ouder waren. 

  Tegenstandster wordt misschien de "nieuwe" Serena

  Vorig jaar won Gauff al Roland Garros bij de junioren, op haar 14e dus. Dat was tot dan nog maar 3 keer gebeurd (Martina Hingis, Jennifer Capriati en Gabriela Sabatini), en het was een ander tijdperk, toen de mondialisering zich nog niet had doorgezet.

   

  Het is niet toevallig dat de Franse tennisgoeroe Patrick Mouratoglou er graag mee pronkt. Hij nodigde Gauff uit om in zijn academie te komen trainen. Om haar te motiveren laat Mouratoglou haar vaak trainen met Serena Williams. Wie weet wordt ze ooit de nieuwe Serena…

  Gert Gommé