• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Evenepoel naar de Spelen? "Hij rijdt offensief, hij kan klimmen en hij kan tijdrijden"

  Remco Evenepoel

  In de trui van de nationale ploeg presteert Remco Evenepoel altijd op hoog niveau.

  13 maanden voor de start van Tokio 2020 blikken de wielrenners al een keer vooruit naar de Olympische Spelen. Greg Van Avermaet, Jolien D'hoore en Victor Campenaerts dromen van een (nieuwe) medaille. Bondscoach Rik Verbrugghe gaat op zoek naar offensieve renners. En dan komt hij o.a. bij Remco Evenepoel uit.

  Van Avermaet: "Ga alles doen voor nieuwe titel"

  Greg Van Avermaet opende 3 jaar geleden in Rio met goud voor België. "Telkens ik de beelden zie, begin ik weer te zweten", lacht hij. "Dat motiveert me ook om me voor te bereiden op Tokio."

   

  "Het is en blijft mijn mooiste overwinning. Ik ben erg blij dat ik die daar heb mogen meemaken."

  In Rio leek het parcours te zwaar voor Van Avermaet. Ook in Tokio lijkt de wegrit niet meteen op het lijf van de titelverdediger geschreven. Het peloton moet in de Japanse hoofdstad 230 kilometer met meer dan 4.000 hoogtemeters afhaspelen. 

   

  "Enerzijds is er die steile helling, maar anderzijds koersen we op de Spelen ook met een kleiner peloton. Ploegen bestaan uit maximaal 5 renners. Daar kunnen we van profiteren", weet de titelverdediger.

   

  "Mijn conditie zal ook een rol spelen. Meestal kom ik sterk uit de Tour, maar het is altijd afwachten hoe ik de jetlag verteer, want nu volgt de olympische wegrit iets sneller op de Tour dan in 2016. We zullen nog eens goed moeten nadenken over de voorbereiding." 

   

  Een tweede olympische titel zou Van Avermaet te gek vinden. "Ik ben blij dat het me al een keer gelukt is", lacht hij. "Een tweede keer wordt erg moeilijk, maar ik ga er wel alles aan doen."

  Bondscoach zoekt offensieve renners zoals Evenepoel

  Rik Verbrugghe staat voor een moeilijke taak. "Ik mag 5 renners selecteren voor de wegrit. Twee van die coureurs komen uit de tijdrit, eigenlijk zijn het er dus maar drie. En dat voor een zwaar parcours met veel hoogtemeters in warme omstandigheden. Het wordt een wedstrijd voor offensieve renners", denkt de bondscoach.


  "Dat het loont, heeft Greg Van Avermaet bewezen in Rio. Als olympisch kampioen heeft hij een voetje voor in de selectie. Zijn ervaring kan een grote rol spelen, maar hij moet natuurlijk ook in vorm zijn. Dat criterium staat voorop voor een selectie."

   

  Voor de tijdrit heeft Victor Campenaerts een voetje voor bij Verbrugghe. "Victor heeft de laatste jaren een trend gezet. Met zijn oog voor details inspireert hij andere renners. Zij kopiëren dat nu met resultaat."

   

  Wie ook in aanmerking komt voor Tokio is Remco Evenepoel. "Omdat hij offensief rijdt, goed klimt én kan tijdrijden. Bovendien zal hij in 2020 weer sterker geworden zijn. Ook Thomas De Gendt heeft een gelijkaardige en interessant profiel voor Tokio: ook hij koerst offensief, hij klimt goed en hij rijdt sterk tegen de klok. Zij komen zeker in aanmerking voor die tweede plaats in de tijdrit."

  Campenaerts: "Tokio zit al lang in mijn hoofd"

  Victor Campenaerts stelt zich graag doelen. Na het werelduurrecord mikt hij nu op olympisch goud. "Tokio 2020 zit al lang in mijn hoofd", vertelt de hardrijder.


  "En als ik me ergens op focus, boek ik meestal ook resultaten", weet Campenaerts. "Het parcours ziet er lastig uit, maar dat ligt me vaak beter dan een vlakke omloop."

   

  In het beste geval racen twee Belgen in Tokio tegen de klok. En met de Belgische hausse in het tijdrijden is dat niet ondenkbaar. "Dat is mooi om te zien", vindt Campenaerts. "We zullen moeten knokken voor een selectie, maar dat maakt me alleen maar sterker."

  D'hoore: "Medaille is opnieuw grote doel"

  Jolien D'hoore reed in Rio naar brons op de piste. "Dat zijn hele mooie herinneringen. Telkens het over de Olympische Spelen gaat, denk ik eraan", vertelt ze.


  "Nu vertrekken we weer vanaf nul voor Tokio. Uiteraard hoop ik om nog een keer in de medailles te eindigen. Dat is opnieuw het grote doel. Na het brons in Rio zal ik meer aandacht krijgen, maar voor mezelf verandert er weinig. Ik leg mezelf sowieso veel druk op."


  D'hoore wil volgend jaar deelnemen aan de ploegenachtervolging. "Dat zou mooi zijn voor het Belgische baanwielrennen. Daarnaast is er ook de ploegkoers met Lotte Kopecky. Een van ons tweeën zal ook het omnium rijden, de sterkste van het moment."


  De wedstrijdformule van het omnium zal er in 2020 ook anders uitzien. "Je kan het niet meer vergelijken met 2016. Toen reden we twee dagen, nu werken we 4 onderdelen in een dag af. Het zijn wel vooral groepsonderdelen en die liggen me beter", weet D'hoore.

  Degrendele: "Ik heb er erg veel zin in"

  Nicky Degrendele is wereldtop in de keirin. Na een gouden WK-medaille wil ze nu ook scoren op de Olympische Spelen. "Ik werk er echt aan om het beste uit mezelf te halen op die ene dag", vertelt ze, "want ik heb er veel zin in."

  Professor waarschuwt: "Tokio is heet en vochtig"

  Tokio 2020 wordt niet alleen sportief een zware uitdaging. ""De slechtst mogelijke combinatie voor een duursporter is hitte en vochtigheid. En die factoren zijn allebei aanwezig in Tokio", waarschuwt professor Peter Hespel.

   

  "Door de hoge vochtigheid kan je je zweet nauwelijks verdampen en dan verlies je mogelijkheden om je lichaam af te koelen."


  "De meeste renners zijn die omstandigheden wel gewend", weet Hespel. "Veel coureurs zullen rechtstreeks uit de Tour komen. Alleen is Frankrijk minder vochtig dan Tokio. Evident wordt het niet, tenzij je vroeger uit de Tour stapt om je aan te passen aan de vochtigheid én de jetlag."