• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: Golden State profiteert van zwak moment van Toronto

  " "

  Stephen Curry (in de 1e match) maakte 23 punten: "Ons DNA kwam naar boven."

  Golden State heeft de bordjes op gelijke hoogte gebracht in zijn finale tegen Toronto. De Warriors maakten het verschil in Canada kort na de rust: 104-109. De volgende 2 duels zijn in Californië, wie 4 keer wint is NBA-kampioen.

  Toronto speelt voor het eerst de NBA-finale en begon met brio: het won vorige week donderdag thuis de openingsmatch tegen de titelverdediger met 118-109. Maar Golden State is een ervaren finalerot, het speelt zijn 5e finale op een rij en kan daarbij een 4e keer de titel pakken.

   

  Ook in Game 2 waren de Raptors aanvankelijk het best op dreef: ze liepen tot 12 punten uit in het tweede kwart (47-35). De Warriors, die nog steeds Kevin Durant misten, kwamen maar niet in het ritme.

   

  Tot de bezoekende vedetten het welletjes vonden: Klay Thompson pakte uit met 25 punten, Stephen Curry met 23 punten. Het beslissende moment was het begin van de 2e helft: de eerste 18 punten na de pauze waren allemaal voor Golden State. Van 5 punten voor (59-54) was het plots 13 punten achter voor de Raptors (59-72).

   

  "We scoorden niet in de eerste 5 minuten na de rust", legde thuisspeler Kawhi Leonard, met 34 punten de topschutter van de match, de vinger op de wonde. Toronto miste zijn eerste 8 shots en leed 5 keer balverlies. "Dat kun je niet doen met een kampioen aan de andere kant", baalde Leonard.

   

  In het 4e kwart verloor Golden Staten Thompson met een hamstringblessure, door de desorganisatie kwam Toronto terug met 10 punten op een rij. Op een halve minuut van het einde was het verschil nog 2 punten (104-106). Pas in de slotseconden zorgde Iguodala voor zekerheid met een driepunter.

   

  "In deze fase van de competitie komt ons DNA naar boven", brulde Curry na de wedstrijd. Ook de bezoekende bank speelde andermaal een rol. "Dat is een van onze credo's", aldus coach Steve Kerr. Invaller Quinn Cook was in het bijzonder belangrijk met 2 opeenvolgende driepunters in het 4e kwart. In totaal waren de reserven goed voor 25 punten.

  Publiek roept Obama uit tot MVP

  Een opvallende toeschouwer in het Air Canada Centre was Barack Obama. De Amerikaanse oud-president is een groot basketballiefhebber en leefde op de eerste rijen mee met het spektakel. Toen hij in beeld kwam op het grote videoscherm, gaf het publiek hem een staande ovatie en scandeerde: "MVP! MVP!" 

  NBA-finale (best-of-7)

  Toronto - Golden State 4-2
  Toronto Golden State 118-109
  Toronto Golden State 104-109
  Golden State Toronto 109-123
  Golden State Toronto 92-105
  Toronto Golden State 105-106
  Golden State Toronto 110-114

  De beslissende driepunter van Iguodala:

  De 34 punten van Kawhi Leonard volstaan niet:

  Klay Thompson maakt er 25, maar valt uit:

  De match van Stephen Curry: