• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  RAI-analist Ballan voor slotweekend Giro: "Landa jaagt me schrik aan"

  Alessandro Ballan, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2007.

  Richard Carapaz staat op 211 kilometer van de eindzege in de Ronde van Italië, netjes verdeeld over een zware bergrit van 194 kilometer en een tijdrit van 17 kilometer. Hoe schat Alessandro Ballan, analist bij de Italiaanse tv-zender RAI, de strijd om de eindzege in? "Voor Nibali en Roglic wordt het moeilijk, maar let op voor Landa."

  "Een tweede plaats levert Nibali niets op"

  "Of de Giro gedaan is? Neen, de Ronde van Italië eindigt zondag pas in de arena in Verona", verwijst Alessandro Ballan (39) naar de slottijdrit in het historische plaatsje. Ballan, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2007 en het WK in 2008, volgt de Giro voor de RAI vanaf de eerste rij.

   

  "Het klassement is nog vrij gesloten, met 4 renners binnen 3 minuten. Richard Carapaz (Movistar) lijkt bergop de sterkste, maar let ook op Mikel Landa (ploegmaat bij Movistar)."

   

  "Vandaag volgt een zeer zware rit en hij kan meesluipen in de vlucht. Zo kan hij het klassement nog op zijn kop zetten. Voor Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma) wordt de eindzege daarentegen heel moeilijk, want Movistar is zeer sterk."

   

  Moet Nibali all-in gaan vandaag? "Op zijn leeftijd (Nibali is 34) moet hij risico's nemen om te winnen. Een tweede plaats in de eindstand levert hem niets op. Hij moet aanvallen, want zijn achterstand (1'54") is groot. Vincenzo moet vandaag toch meer dan een minuut goedmaken."

   

  Nibali krijgt er straks alleszins het terrein voor. "Het wordt heel lastig met de Cima Campo en de Passo Manghen, die heel lang is. De Giro wordt altijd beslist tijdens de laatste dagen. Het wordt een mooie rit om naar te kijken."

  Giro d'Italia klassement

    naamploegresultaat
  1Richard CarapazMOV90:01:47
  2Vincenzo NibaliTBM+1:05
  3Primož RoglicTJV+2:30
  4Mikel LandaMOV+2:38
  5Bauke MollemaTFS+5:43
  6Rafal MajkaBOH+6:56
  7Miguel Ángel LópezAST+7:26
  8Simon YatesMTS+7:49
  9Pavel SivakovINS+8:56
  10Ilnur ZakarinTKA+12:14

  "Landa kan meeschuiven en kan de anderen aan het werk zetten"

  Maar voorlopig heeft Richard Carapaz (26) dus nog de touwtjes in handen. Zou de Ecuadoraan een verrassende eindwinnaar zijn? "Ja en neen", zegt Alessandro Ballan. "We kenden hem natuurlijk al en hij is gewoon een goeie klimmer."

   

  "Maar hij heeft ook een beetje geluk gehad, want toen Roglic en Nibali naar elkaar keken, heeft hij veel tijd kunnen pakken. Hij heeft dan ook de roze trui veroverd en we weten allemaal dat dat shirt het moreel van een renner opkrikt, zeker dat van een jonge renner. Maar hij is gewoon goed, want hij houdt zeer goed stand in de derde week."

   

  Komt het gevaar misschien wel uit de eigen ploeg? "A me Landa fa paura", antwoordt Ballan. "Landa jaagt me schrik aan."

   

  "Hij is als kopman naar deze Giro gekomen en heeft tot dusver vooral moeten knechten. Hij kan in deze rit meeschuiven in een vlucht en de anderen aan het werk zetten. Een aanval van ver kan het klassement nog doen daveren."