• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Rycke naar Duitsland: "Bamberg wordt geen Antwerpen 2.0"

  Leo De Rycke.

  Leo De Rycke.

  Is de leegloop bij de Antwerp Giants begonnen? Na hun knappe 3e plaats in de Champions League is de eerste uitgaande transfer een feit. Opvallend, het is geen speler maar wel sportief directeur Leo De Rycke die aan het einde van dit seizoen Antwerpen verlaat. 

  Leo De Rycke trekt naar het Duitse Brose Bamberg, de vierde van de Champions League dit jaar. Bamberg is een topclub in het Duitse basketbal met 9 titels en 6 bekerzeges.

   

  Sportief zet De Rycke dus een stap hogerop, maar hij was wel verbaasd over de interesse van de Duitsers.

   

  "Ze hadden me enkele maanden geleden al gecontacteerd. Ik dacht eerst dat het een grap was en hield de boot af, omdat we doorgingen in de Champions League en steeds meer concurrenten van elkaar werden. Pas na de Final 4 hebben we gepraat", zegt De Rycke.

   

  De Rycke is de eerste pion van de Giants die weggeplukt wordt door een Europees topteam. Zullen er spelers van de Giants in zijn voetsporen treden?

   

  "Ik heb geen afspraken gemaakt met één van de clubs over de transfer van spelers. Ik wil niet dat Bamberg een Antwerpen 2.0 wordt, want dat is gedoemd om te mislukken."

   

  "Er kan een speler komen, maar Bamberg is een ander niveau, een andere competitie… En het hangt er ook vanaf welke spelers er in Duitsland zullen blijven."

  Freak City

  In Bamberg zijn ze gek van basketbal, de stad wordt niet voor niets "freak city" genoemd. Wat verwachten ze van onze landgenoot?

   

  De Rycke: "De ploeg moet vooral verjongd worden. Enkele oudere spelers krijgen vaker de voorrang op jongeren, maar het publiek ziet dat niet zo graag blijkbaar."

   

  "Wel ga ik dat pas doen na dit seizoen, want de voorzitter van de Giants heeft me gevraagd om nu verder te werken aan de Antwerp-ploeg van volgend jaar, zeker zolang er nog geen opvolger is."

   

  De timing van zijn overgang is niet ideaal. "Daar zat ik wel mee gewrongen", reageert De Rycke.

   

  "Timing en sport is nooit een goed huwelijk geweest, zeker niet wanneer je voor de prijzen speelt. De spelers weten het al anderhalve week om de geruchten voor te zijn. De reacties waren ongelooflijk positief. De spelers en de staf

  gunnen het mij enorm."

   

  "Het team was wel een beetje verrast. Je verwacht dat een speler of coach weggaat, maar niet meteen een sportief directeur."

  "Ik spreek er niet over met Moors"

  Wat met Roel Moors? De coach van de Giants is ook begeerd wild. Hij werd dit jaar verkozen tot Coach van het Jaar in de Champions League. Gaat de tandem Moors-De Rycke nu gewoon voort in Duitsland?

   

  De Rycke: "Gezien de gevoeligheid praat ik er met hem zelfs niet over. We werken nu aan het project in Antwerpen, dat is het  belangrijkste. Roel heeft terecht de ambitie om de stap te zetten na wat hij al bewezen heeft, maar ik heb het er met hem niet over."