• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wat gebeurt er met de Europese tickets als Chelsea de EL wint?

  Arsenal en Chelsea strijden eind mei om deze trofee.

  Arsenal en Chelsea strijden eind mei om deze trofee.

  De winnaar van de Europa League krijgt een ticket voor de Champions League. Maar wat gebeurt er als de winnaar al zo'n ticket heeft? Sporza zet het voor u op een rijtje.

  Op 29 mei nemen Arsenal en Chelsea het tegen elkaar op in de finale van de Europa League. Arsenal werd 5e in de Premier League en greep in de eigen competitie naast de Champions League-tickets. Voor de Gunners is het duidelijk: als Arsenal de Europa League wint, krijgt het een ticket voor de groepsfase van de Champions League.

   

  Maar wat als Chelsea wint? De ploeg van coach Sarri werd 3e in de Premier League en is dus al zeker van de groepsfase in de Champions League. Gaat het CL-ticket dan naar de verliezende finalist van de Europa League? Het antwoord is neen. Als Chelsea wint, dan profiteert de nummer 3 van de Franse competitie.

   

  Hoe komt dat? In de landen uit de top 4 van Europa (Spanje, Engeland, Italië en Duitsland) plaatsen de nummer 1 tot en met 4 zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. Als de winnaar van de Europa League al zo'n ticket afdwong in de eigen competitie, gaat dat ticket naar de nummer 5 op de Europese ranking en dat is in dit geval Frankrijk.

   

  Concreet: wint Chelsea de Europa League, dan mag Lyon of St-Etienne rechtstreeks naar de groepfase. Die 2 clubs strijden nu immers nog voor de 3e plaats in de Ligue 1. De top 2 in Frankrijk is sowieso al rechtstreeks geplaatst voor de poulefase.

  Salzburg is blij met Engelse Champions League-finale

  Net als in de Europa League levert ook winst in de Champions League een ticket voor de groepsfase van de volgende editie op. Finalisten Liverpool en Tottenham hebben zo'n ticket evenwel al op zak, want ze eindigden in de top 4 van de Premier League.

   

  En zo is er dus een ticket voor de groepsfase van het kampioenenbal op overschot. Omdat de top 10 van de Europese ranking zeker is van minstens 1 rechtstreeks ticket is dat goed nieuws voor de kampioen van de nummer 11, wat voor dit jaar nog Oostenrijk is. Salzburg is zo al zeker van zijn plaats in de CL-groepsfase volgend seizoen.

   

  België heeft als huidige nummer 9 op die ranking één rechtstreeks ticket voor de groepsfase. De Belgische kampioen, Genk of Club Brugge, moet dus geen voorrondes meer spelen in de Champions League. De nummer 2 uit de Jupiler Pro League start in de 3e kwalificatieronde.

  Salzburg zien we volgend seizoen terug in de Champions League.

  Salzburg zien we volgend seizoen terug in de Champions League.