• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Portret van de man die "toch nooit scoort": Lucas Moura

  “Die kan je gerust alleen voor doel laten komen", werd gisteren door een Nederlandse analist geopperd toen spits Lucas Moura ter sprake kwam. De Braziliaan scoorde drie keer en schoot Tottenham naar de finale. Een portret door Stef Wijnants.

  Valentijn Driessen: "Moura scoort nooit"

  Duurste transfer PSG

  Lucas Moura ging zijn eerste voetbaljaren door het leven onder de bijnaam Marcelinho (naar een oud-Braziliaans voetballer), maar toen hij 18 werd, vond hij dat welletjes. "Ik wil onder mijn eigen naam Lucas Moura voetbalgeschiedenis schrijven", zei hij bij zijn debuutgoal bij Sao Paulo.

   

  Moura maakte op zowat alle Europese scouts indruk met zijn technisch vermogen en vooral explosiviteit met of zonder bal. Manchester United en Inter leken op weg om de Braziliaan in 2012 naar Europa te halen, maar het werd uiteindelijk Parijs. Voor het eerst trokken de Qatari hun geldsluis echt open. Moura arriveerde voor 45 miljoen euro, nu haast een lachertje, toen de duurste transfer ooit voor Paris-Saint-Germain.

  Moura maakte op zowat alle Europese scouts indruk met zijn technisch vermogen en vooral explosiviteit met of zonder bal.

  Na Zlatan, Neymar of Mbappe

  Moura was nog maar 20 jaar en uiteraard werd niet meteen verwacht dat hij het opkomende PSG op sleeptouw zou nemen. Daarvoor rekende de ploeg van toenmalig coach Carlo Ancelotti op de ‘anciens’ Zlatan Ibrahimovic en David Beckham. Moura mocht veel invallen maar scoren lukte niet.

   

  De volgende jaren kon hij zich ook nooit vast in de ploeg spelen. Zlatan bepaalde wie er rond hem mocht opdraven en met Lavezzi en de pas aangetrokken Edison Cavani waren de aanvallende posities bezet, zodat Moura op het middenveld moest acteren. Geen groot probleem, want Moura was ook als invaller belangrijk voor de ploeg. Helemaal overtuigen kan hij evenwel nooit.

   

  Zijn beste seizoen kende Moura in 2016-2017, vreemd genoeg of net typisch in het zwakste seizoen van PSG in het nieuwe tijdperk. Moura scoorde in alle competities wel 19 keer, maar PSG moest in de Ligue 1 Monaco laten voorgaan en Europees was er de complete ondergang in Camp Nou. PSG werd in de slotminuten compleet overlopen en ging met 6-1 onderuit. Moura stond 55 minuten op het veld.

  In en uit de ploeg – Op en neer de vorm

  In Parijs geloofde men na de komst van Neymar en Mbappe niet dat ze met de Braziliaan als foerier de Champions League konden winnen en dus waren ze opgelucht dat in de wintermercato van 2018 Tottenham zich aanbood om het contract over te nemen. Voor goed 30 miljoen euro mocht hij naar Londen. Zijn Parijse periode sloot hij af met 4 titels, 4 Ligacups en 3 bekers. In totaal scoorde hij 49 keer in alle competities.

   

  Het eerste half jaar bij Tottenham, ook gehinderd door een blessure, kwam hij nauwelijks aan de bak. Maar Lucas voelde zich in het aanvallend concept van coach Mauricio Pochettino wel thuis en dit seizoen stond hij bij de eerste seizoensmatch in de Premier League meteen in de basis. Niet meer als middenvelder, want Delle Ali en Eriksen bepalen daar het ritme, wel naast de onvermijdelijke goalgetter Harry Kane.

   

  Moura scoorde de eerste drie matchen meteen drie goals, waarvan twee op Manchester United en een glansrijk seizoen leek op komst. Maar ook nu was de concurrentie niet min met de Zuid-Koreaan Son en het breekijzer Fernando Llorente en de doelpunten stokten alweer snel. Tussen eind augustus 2018 en half april van vorige maand nette Moura er nog slechts drie en werden zijn statistieken fel op de korrel genomen.

  PSG geloofde niet dat het met Moura als foerier de Champions League kon winnen en dus waren ze opgelucht dat in de wintermercato van 2018 Tottenham zich aanbood om het contract over te nemen.

  Believer Pochettino en de tranen van de "Superheld"

  Pochettino werd met de blessure van Kane opgezadeld en was verplicht om Moura meer dan ooit naar het front te sturen. In de heenmatch neutraliseerde Ajax de Braziliaan haast vakkundig. Gezien de cijfers van Moura, die in de eerste helft diep in de spits opdraafde, kwam de Nederlandse journalist Valentijn Driessen vooraf met het statement. 

   

  "Dat je Moura rustig alleen op de keeper kan laten afstormen, want die scoort toch nooit." Driessen was met een boude voorspelling niet aan zijn proefstuk toe, want eerder op het seizoen had hij coach Erik ten Hag graag zien verdwijnen ("geen Ajax-bloed") en wilde hij zich de reis naar Madrid besparen na de 1-2-thuisnederlaag ( Ajax won de terugmatch in Real met 1-4). Driessen is trouwens ook de man die de Rode Duivels neersabelde na de WK-groepsmatch tegen Tunesië.

   

  Driessen ligt onder vuur bij de ontgoochelde voetballiefhebbers maar wie niets zegt, kan niets verkeerd doen. Intussen is het de vraag of de tranen van van geluk bij Lucas Moura opgedroogd zijn. Gisteren in de mixed zone lieten Braziliaanse journalisten het commentaar van zijn doelpunten horen. Moura kon het niet drooghouden. Pochettino noemde Moura een ‘superheld’.

  De tranen van Lucas Moura