• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Twee golfers onder elkaar: Trump kent Woods hoogste burgereer toe

  Tiger Woods en Donald Trump.

  Tiger Woods krijgt de Presidentiële Medaille van Vrijheid in de rozentuin van het Witte Huis.

  Amerikaans president Donald Trump heeft gisteren golfvedette Tiger Woods de Presidentiële Medaille van Vrijheid overhandigd, de hoogste eer die een burger te beurt kan vallen in de VS. Trump, zelf een amateurgolfer, noemde de 43-jarige Woods "een ware legende".

  Woods is de 4e golfer die de medaille krijgt na Arnold Palmer, Jack Niklaus en Charlie Sifford, maar zeker de jongste. Voor Trump is Woods "een legende, die golf veranderd heeft en die zich na jaren blessureleed terug naar de top gevochten heeft".

   

  Woods domineerde de sport voor meer dan een decennium, waarna rugproblemen hem nekten. Hij gleed helemaal af en moest verschillende operaties ondergaan. Maar vorige maand won hij zijn eerste major in bijna 11 jaar met de Masters. Die prestatie bracht hem wereldwijd lof als een van de grootste comebacks uit de sportgeschiedenis.

   

  Trump was er na die zege als de kippen bij om Woods te feliciteren. Hij begreep het belang ervan voor de golfsport en de golfliefhebbers en kondigde de medaille aan: "Voor zijn ongelooflijke succes & comeback in sport (golf) en belangrijker: het LEVEN."

   

  Toch klinkt er ook wat kritiek in de VS bij de medailletoekenning, want Woods is een zakenpartner van The Trump Organization. Die holding bezit en ontwerpt wereldwijd golfterreinen en Woods is daarbij een belangrijke attractiepool. Woods hielp ook al mee golfbanen uittekenen.


  Woods werd emotioneel bij zijn dankwoordje op de ceremonie in de rozentuin van het Witte Huis, waarbij zijn moeder, zijn kinderen en partner en zijn caddie aanwezig waren. "Jullie hebben het goeie en het slechte gezien, de hoogte- en dieptepunten, ik zou hier niet gestaan hebben zonder jullie hulp."

  Beelden van de ceremonie: